Как да не загубиш ума си в нашия съвременен, мултикомуникационен свят? Всеки от нас е потопен в море от информация, която изисква непрекъснато да съобразявате нейната важност, качество, достоверност... Ето десет неща, които е добре да избягвате, ако искате умът ви да работи на пълен капацитет:

Вижтеш още: Кафе за по-добра памет

Недоспиване

По данни на Световната здравна организация през последния век хората спят 20% по – малко. А липсата на сън ни прави разсеяни и забавя двигателните ни реакции. При това хроничното недоспиване убива мозъчните клетки.

Липсата на закуска

Пропускането на утринния прием на храна влияе негативно на работоспособността и тонуса на човека през целия ден. Липсата на закуска понижава нивото на захарта в кръвта и така затруднява постъпването на хранителни вещества към мозъка.

Излишество на захарта

Предишният пункт обяснява защо за продуктивната работа на мозъка се препоръчва сладко, особено черен шоколад. Но прекаленото количество захар затруднява усвояването на белтъците и редица хранителни вещества, т. е. влияе по същия начин, както и пониженото ниво на захарта.

Стрес

Силното психоемоционално напрежение буквално ни парализира, затруднявайки осъзнаването на причинно-следствените връзки и последователността на събитията. Под стрес се наблюдава и силна нервна възбуда – състояние, в което често всичко ни се изплъзва от ръцете. С една дума: стресът влошава паметта и понижава интелектуалния ни потенциал.

Антидепресанти и сънотворни

Този проблем е актуален основно в САЩ, където медикаменти от този тип се изписват твърде лесно. Все пак е добре да се знае, че антидепресантите и сънотворните могат да предизвикат влошаване на паметта да амнезия.

Вижте още: Какво прави липсата на сън с мозъка ви?

Пушене

Съществува мит, че пушенето подобрява концентрацията. Истината е обаче, че нокотинът стеснява кръвоносните съдове, което освен че влошава работата на мозъка, повиашава дългосрочно риска от развитие на Алцхаймер.

Слънце

Липсата на слънчева светлина намалява познавателните способности на човека. Заради липсата на серотонин също така ставаме по-разсеяни и губим интерес към нещата около нас.

Вода

Обезводняването значително влошава работоспособността ни и намалява способността за запомняне почти до нула. Препоръчва се да употребявате поне 1.5-2 литра вода дневно.

Заливане с информация

Учени показаха, че нашите умствени способности не намаляват с годините. Ние просто се оказваме „задръстени“ с информация , на което нашият мозък отговаря със съпротивление.

Мултитаскинг

Друга аномалия на информационното общество, в което живеем, е, че ни се налага да възприемаме едновременно повече от един канали на информация. В резултат не успяваме да възприемем качествено нищо, а с времето започва и да ни става по-трудно да превключим от една дейност на друга.

Вижте още: Как интернет променя мозъка ни