Подобно на вас, аз обожавам моя смартфон. Подобно на вас, вероятно го обожавам повече от всичко останало, пише във Forbes американският автор Роб Асгар.

Проучванията обаче показват все по-ясно, че нашата първа любов вреди на всички останали отношения, на които се предполага, че трябва да помага.

Ето как.

1. Отказваме се от значителна част от нашето IQ.

Телефоните могат да навредят на съня, а по-малкото сън води до понижаване на нашето IQ. Хроничното недоспиване може да доведе до загуба на 15 точки или повече от нашето IQ, което пък може да ни изпрати в по-ниска категория на умствените възможности.

Видният психолог Лари Роусън твърди, че 81% от студентите, участвали в проучване, са признали, че оставят телефона си включен и на една ръка разстояние, докато спят.

“Това е една от основните причини за нарушенията в съня, според това проучване и според други,” казва Роусън. “Когато споделям това пред студентите, те признават, че са наясно с отрицателните ефекти, но нямат намерение да променят навиците си.”

Защо? Това е така заради страха да не пропуснат нещо важно или спешно, според Роусън. Това да “не пропускаш нищо” обаче си има цена: недоспиването може да доведе до намаляване на умствените способности също толкова, колкото и когато човек е изложен на въздействието на оловото.

Точно този страх да не пропуснеш нещо е причината резултатите в друго проучване да показват, че близо една трета от пешеходците в Манхатън обръщат повече внимание на мобилното си устройство, отколкото на зеления сигнал на светофара.

Психологът Даниел Левити и други посочват, че мултитаскингът, което е една от основните дейности на смартфона, понижава IQ-то, като впоследствие това отслабено мислене се разпространява в колкото се може повече сфери на живота.

Според Левитин, “когато човек се намира в ситуация, при която се опитва да се концентрира, докато в същото време вижда, че има непрочетен имейл, това може да намали ефективното му IQ с 10 пункта.”

Преди това се случваше, само когато седяхме пред компютрите си. Сега обаче избираме да превърнем тази загуба на 10-точки от IQ-то в денонощна опасност.

2. Намаляваме креативния си интелект. Тук говорим за капацитета на онези момента от типа Ахаа! И Еврика. Нашите телефони пречат на “способността ни просто да се вглъбим в себе си и да мислим и мечтаем.”

Според Роусън трябва да осигуряваме на мислите си свободно време, за да се реят, без да бъдат прекъсвани от непрочетени известия и писукания. “Този тип дейност освобождава мозъка ни. Тя всъщност го вкарва в специален режим и ни позволява да мислим, да бъдем изобретателни и спонтанни.”

Иновациите са Свещеният Граал в технологичните кръгове, които създават смартфоните. По ирония на съдбата обаче, не можеш да си роб на телефона си, ако искаш мисълта ти да се рее свободно, което би могло да доведе до непознати идеи и до следващия страхотен телефон.

3. Вредим на социалния и емоционалния си интелект. Роусън казва, че точно както сме изгубили способността да оставаме сами с мислите си, губим и способността да бъдем с хората около нас.

“Преди на опашките в магазина си говорехме с други хора,” казва той. “На опашките в киното обсъждахме филми. Нищо от това обаче не може да се случи сега, ако погледите ни са приковани към нашите телефони.”

Предполагам, че дори все повече губим способността си да завържем разговор с непознат. Това пък оказва сериозни последствия върху нашата кариера и върху живота ни като цяло. Най-добрият вид за създаване на контакти е лице в лице.

Когато сте на парти, поговорете с човека до вас, който може да има страхотна работа за вас, вместо да се взирате във вашето мобилно приложение на LinkedIn, преглеждайки анонимни обяви.

До вас пък може да има човек, който да промени живота ви в личен план, но вие няма да го забележите, защото сте заети да разглеждате приложенията на социалните медии, а така или иначе, няма да знаете как да го/я заговорите.

Да се върнем на въпроса с недоспиването, който, според Роусън, е пречка за пристрастените към смартфоните. Проучвания показват, че недоспиването понижава не само познавателния интелект, но и емоционалния интелект.

Вероятно няма да ви е толкова лесно да избегнете напрегната конфронтация, ако не сте си доспали, заради това, че сте проверявали Facebook в 3 часа, докато сте страдали от безсъние.

4. Вредим на духовния си интелект — който се състои просто в това да живеем, в настоящето, независимо дали вярваме в някакви божества или догми. В момента в САЩ набира популярност течение, което се опитва целенасочено да върне хората отново към живот в настоящето, което е основата на доброто физическо, емоционално, социално и интелектуално функциониране.

Това са само четири начина, по които телефоните ни карат да затъпяваме, а дори не е засегната темата за селфитата и муцките. Според Роусън човешкият разум ще се приспособи и вече се приспособява към новата технологична реалност.

“Всичко това е еволюция,” казва той. “Имаме смартфони отскоро и всички ние се адаптираме.”

Асгар твърди, че си налага да държи телефона в джоба си в по-дълги периоди от време, така че да може да мисли, да мечтае и да обмисля различни неща, точно като когато е бил дете.

Той също така споделя, че когато спи, телефонът му се зарежда в друга стая. Асгар така е открил, че така не пропуска нищо важно и осъзнава, че реалните му отношения с хората не трябва да се нареждат след връзката с неговия телефон.