Въпреки разнопосочните данни за щатската икономика и очакванията за увеличаване на лихвите от страна на Фед, инвеститорите би трябвало да очакват повишение в нивата на акциите от 10% през тази година, според Том Лий, изпълнителен директор на Fundstrat Global Advisors.

„Акциите реагират позитивно на инфлацията. Така например най-добре представящите се компании през тази година са тези, които увеличават капиталовите си разходи за първи път от четири години“, смята Лий, цитиран от CNBC.

Според Лий ръстът при акциите ще се поведе от тези в жилищния сектор, технологиите и финансите.

Акциите на строителните компании пробиха тригодишния си рейндж и достигнаха до осемгодишни максимуми. „Така че, според нас, и разрешителните за строеж ще продължат да се повишават и ще достигнат осемгодишен връх. Тоест компаниите в сектора има накъде да поскъпват още“, смята Лий.

Във вторник данни за продажбите на еднофамилни жилища посочиха по-голямо от очакванията на специалистите повишение през април. Средните цени на имотите също са се повишили, предполагайки добро развитие на жилищния пазар.

Продажбите нараснаха с 6.8% на годишна база до 517 000 жилища. Продажните цени са се повишили с 5% на годишна база.

Вижте още: Не всички смятат, че щатските индекси ще падат

Според Лий, инвеститорите са твърде фокусирани в политиката на Фед. „Смятам, че се притесняваме твърде много относно бъдещите действия на Фед. Игнорираме факта, че ситуацията като цяло е позитивна“, допълва още Лий.

„Това, което смятаме, е, че повишението на лихвите от близките им до нулата нива ще е плавно и постепенно и ще продължи да има стимулиращ ефект върху икономиката“, коментира по-рано през седмицата Стенли Фишер, вицепрезидент на Фед.