„Ръстът е твърде нисък навсякъде“, коментира ръководителят на ЕЦБ Марио Драги в началото на конференция относно инфлацията и безработицата в Синтра, Португалия.

„Въпреки че в последно време се наблюдава известно подобряване на икономическата обстановка в Европа, като цяло ръстът все още е нисък“, коментира Драги.

Марио Драги: Стимулите ще продължат

Инфлацията също е много ниска, което е признак за икономическа слабост, и европейците са разочаровани от липсата на ръст през последните години, коментира още Драги.

Коментарите на Драги идват в момент на повишаване на икономическата активност и възстановяване на еврозоната. Единната икономика регистрира ръст от 0.4% през първото тримесечие на годината.

Според някои анализатори обаче, подобен ръст няма да инициира спад в нивото на безработицата, което е при притеснителното ниво от 11.3%. Сериозен проблем пред европейските икономики е високото ниво на безработица сред младите, което е над 50% в страни като Гърция и Испания.

Еврозоната също така е изправена пред предизвикателства, свързани с Гърция и потенциалното ненамиране на консенсус между страната и кредиторите й. Дефолт по дълга може да доведе до потенциално излизане на страната от еврозоната.

Коментарите на Драги бяха последвани от подобни и на вицепрезидента на Фед Стенли Фишер. Според него, еврозоната е успяла да излезе от кризата, но „паричният съюз няма да оцелее, освен ако не донесе просперитет на членовете си“.

Официални представители на САЩ отдавна оказват натиск на Европа да се справи с проблемите, които пречат на ръста на икономиката. Европейските пазари са основни за много щатски компании и силна Европа е ключов елемент за ръст в световната икономика.

Основните проблеми за икономиката на еврозоната са прекалено високата правителствена и банкова задлъжнялост.