След най-голямото си понижение от създаването си през 1999 година, еврото започва да намира подкрепа. Поевтиняването на единната валута се засили от мерките на ЕЦБ за стимулиране на европейските икономики, но тя бе подкрепена от фондове, търсещи възможност да инвестират на Стария континент.

Виж още: Ще поскъпне ли доларът до 1.95583?

Световните инвестиционни фондове и индексните фондове, базирани на европейски активи, са привлекли 63.6 милиарда долара за годината до 22 април, което е ръст от 70% спрямо същия период през миналата година, според данни на EPFR Global.

Търсенето на евра отразява апетита на инвеститорите към компании, свързани с икономиката на еврозоната.

„Европейските акции преминаха от това да са изключително нехаресван клас активи към това да са най-харесваният клас в момента“, коментира Дейвид Данабедиан, инвестиционен стратег в Atlantic Trust Private Wealth Management, цитиран от CNBC.

Търсенето на европейски активи е инициирало повишение на широкия индекс Stoxx Europe 600 до нов рекорд, откакто президентът на ЕЦБ Марио Драги оповести мерките за стимулиране на европейската икономика на 22 януари.

Доларът поскъпна с близо 10% спрямо еврото за този период.

Около 30% от 25.5-те милиарда долара, насочени към щатски индексни фондове, базирани на европейски активи, са били нехеджирани, според данни на Bloomеbrg.

След спад от около 1.40 през май на миналата година до настоящите му нива от около 1.0870, еврото е на път към месечно повишение през април за пръв път от 10 месеца насам. От 6 март насам единната валута се търгува в тесен диапазон от пет цента – между 1.0496 и 1.0970.

Според прогнози на Deutsche Bank, поне 4 трилиона евро ще напуснат Европа през следващите няколко години, предвид на политиката на ЕЦБ и отрицателните лихви в много от европейските страни.

Това е възможно да отведе еврото под паритет до нива от около 85 щатски цента до 2017 година, според прогнози на водещите инвестиционни банки Barclays Plc, Citigroup Inc. и Morgan Stanley.

Средните прогнози на анализаторите са за нива от 1.04 долара за евро в края на годината.