Слабостта на еврото спрямо долара доминира като заглавие в медиите. Японската йена и австралийският долар обаче се очаква да имат сериозни проблеми спрямо долара във втората половина на годината, когато Фед се очаква да стартира повишението на лихвите, смятат специалисти.

Виж още: Доларът с паритет спрямо еврото след шест месеца

„Темата през тази година ще продължи да е силният долар спрямо валутите на страти от Г-10, включително и спрямо японската йена, австралийския и новозеландския долар“, коментира Сам Тък, стратег в ANZ, цитиран от CNBC. “Силата на щатската валута е толкова голяма през тази година, че основният риск е свързан с времето на повишение на лихвите от страна на Фед“, допълва още Тък.

Щатският долар се повиши с 8.7% от началото на годината, както и с 22.6% за последната една година.

Сред валутите на страните от Г-10, еврото се обезцени с най-много спрямо зелените пари, като загуби 10.7% от стойността си.

Австралийският и новозеландският долар също се понижиха спрямо долара, но с далеч по-слаби темпове – съответно от 6.9 и 4.5%.

Ниските цени на желязната руда, както и на петрола и златото, се очаква да окажат негативно въздействие върху австралийския долар. Централната банка на Австралия се очаква през следващата седмица да понижи лихвите в страната за втори път. Австралийският долар се очаква да поевтинее до 0.72 спрямо щатския до септември, според Сам Тък.

Инвеститорите смятат, че повишение на лихвите през юни ще е сериозен катализатор за по-нататъшен ръст на долара от тук нататък.

„Щатската валута ще намери своя връх, когато Фед повиши лихвите, вероятно след срещата през юни“ според Дейвид Форестър, валутен стратег в Macquarie FX, цитиран от CNBC.

Азиатските централни банки също ще имат значителна роля в това как се представят валутите им, смятат още анализаторите. Спекулациите, че японската банка ще продължи с монетарните си стимули могат да инициират нови разпродажби на йената.

От април 2013 година йената се е обезценила с 29.2% спрямо долара след масираната програма за обратно изкупуване на активи.

„Инфлацията най-вероятно ще е негативна през лятото и японската банка ще е под сериозен натиск отново до октомври“, смята Кенго Сузуки от Mizuho Securities. Сузуки очаква йената да поевтинее до 127 йени за долар до края на годината.