Внезапен обрат при долара доведе до поскъпването му спрямо редица валути в азиатската сесия днес, но въпреки това щатската валута върви към понижения за седмицата.

След изявлението на Фед от миналата седмица биковете при долара са много по-внимателни. Изнесените вчера окуражаващи данни за щатската икономика и повишението на лихвите по щатските държавни облигации помогнаха на долара да тръгне нагоре.

Доларовият индекс нарасна до 97.397 пункта, отдалечавайки се от триседмичното дъно от 96.170 пункта. Спрямо йената доларът поскъпна до 119.28.

Еврото поевтиня до 1.0876 спрямо долара, в сравнение с 1.10525 преди това, след като не успя да се задържи над нивото от 1.1000 за четвърти пореден ден в последните две седмици.

"Неспособността на еврото да се задържи над 1.10 също подкрепя нашите очаквания, че пазарните участници с дълъг хоризонт просто изчакват, за да продават еврото на по-добри нива," заявиха анализатори на BNP Paribas, цитирани от Reuters.

Изнесените вчера данни за щатската икономика, показаха, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ е паднал с повече от очакваното през миналата седмица. Отделен доклад показа, че активността в сектора на услугите е достигнала шестмесечен връх през март.

Двама ръководители във Фед пък заявиха, че банката трябва да вдигне лихвите тази година, въпреки слабата икономика в началото на годината.

Въпреки днешното повишение, доларовият индекс губи 0.5% за седмицата, увеличавайки спада си от миналата седмица, който бе от 1.2%.

Суровинните валути също бяха засегнати от волатилността при цените на суровините и опасенията от забавянето на икономическия растеж в Китай.

Австралийският долар се върна близо до нивото от 78 щатски цента, отстъпвайки от двумесечния връх от 0.7939, достигнат по-рано през седмицата.

По-късно днес председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън се очаква да обсъди паричната политика на конференция на подразделението на Фед в Сан Франциско.