Доларът отчита леки понижения днес, приближавайки се до четириседмично дъно спрямо йената след излизането на разочароващи данни за щатската икономика, което означава, че поскъпването на щатската валута засега остава в застой.

Новината, че Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив са нанесли въздушни удари на Йемен, също намали желанието за риск у инвеститорите и доведе до повишение на цената на петрола, макар че ефектът върху валутния пазар бе ограничен. Ударите бяха насочени срещу движението Ал Хути, което засили контрола си над южния град Аден.

Спрямо йената доларът се понижи почти до едномесечното дъно от 119.22, достигнато в четвъртък. Доларът достигна 119.26, преди да се оттласне нагоре, но въпреки това губи 0.2% за деня.

Изнесените вчера данни показаха, че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ падат в шести пореден месец през февруари, което е поредното доказателство, че икономическият растеж се е забавил рязко в началото на годината, което се дължи отчасти на лошото време.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, отчита понижение от около 0.2% до 96.809 пункта, след като във вторник падна до триседмично дъно от 96.387 пункта. На 13 март индексът се повиши до 12-годишен връх от 100.390 пункта.

Ако се запази скокът в цената на петрола от вчера, може да окаже негативен ефект върху световния икономически растеж, но пък ще отслаби част от натиска върху цените. Вследствие на спада в цената на петрола в последните месеци централните банки, в това число и Фед и Централната банка на Япония, трудно постигат таргетите си за инфлация.

На фона на слабия долар, еврото отново се доближи до нивото от 1.1000 спрямо щатската валута. За последно еврото се търгуваше на ниво от 1.0976, отчитайки повишение от около 0.1% за деня.

Еврото записа леко понижение спрямо йената до 130.90 йени за евро, но се търгуваше далеч от 21-месечното дъно от 126.86, до което падна на 13 март.

Суровинните валути не успяха да се възползват от по-слабия долар, като австралийският, новозеландският и канадският долар отстъпиха известни позиции.

Австралийският долар поевтиня с 0.3% до 0.7815 щатски цента, отстъпвайки още повече от двумесечния връх от 0.7939.

Австралийската валута не получи подкрепа от волатилността при суровините и от опасенията за забавяне на икономическия растеж в Китай, която е най-големият търговски партньор на Австралия.