Азиатските индекси се движеха между положителната и отрицателна територия днес, след като данни за активността в промишления сектор в Китай посочиха изненадващото й понижение до 11-месечен минимум. Това подсили очакванията за слабост на втората най-голяма световна икономика.

Индексът PMI в промишления сектор в Китай се понижи до 49.2 пункта през март, което бе под средните очаквания на анализаторите за 50.6 пункта и резултата от февруари при ниво от 50.76 пункта. Стойност под 50 пункта сочи свиване в сектора.

Виж още: Какво да правим ако пазарите сменят посоката си?

Шанхайският основен индекс се понижи с 0.8% и прекъсна деветдневната си печеливша серия, която го отведе при седемгодишен връх.

Японският Nikkei се понижи минимално, като отстъпи с 0.1% от 15-годишния си връх.

„Пазарът е чувствителен към добри новини, като изглежда свръхкупен в краткосрочен план, така че прибиране на печалби от инвеститорите е напълно естествено“, според Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ, цитиран от CNBC.

Вицепрезидентът на Фед – Стенли Фишер, заяви вчера, че Фед най-вероятно ще прибегне до повишение на лихвите през тази година, въпреки че пътят как ще се извърши това остава несигурен.

Според Фишер, силният долар и ниските цени на петрола се вземат предвид от резерва, но от там „се опитват да погледнат отвъд тези два фактора“.

Ръководителят на Фед в Сан Франциско Джон Уилиямс заяви, че скъпият долар ще е в известна степен спирачка за ръста на щатската икономика през тази година, но икономиката е достатъчно силна, за да се справи с този проблем.

Доларът се понижи през изминалата седмица, след като Фед занижи прогнозата си за ръста и за инфлацията във водещата световна икономика. Това накара пазарните участници да очакват, че Фед няма да повиши лихвите през юни, както и в останалите месеци до края на годината.

Петролът регистрира известни загуби днес след ръста си вчера. Брентът загуби 0.7% от стойността си до нива от 55.54 долара за барел с доставка през май.

Златото се търгува при нива от около 1 190 долара за унция с незабавна доставка, а среброто близо до 17 долара за унция.