Хеджфондовете залагат на това, че поскъпването на златото от последните седмици е към своя края. Те държат най-големия в историята залог за понижение на благородния метал.

Нетните дълги позиции на златото са се понижили с 9.9% до 31 652 контракта за седмицата до 24 март, според данни на Комисията по фючърси. Това е най-ниското ниво на дългите позиции на инвеститорите от декември 2013 година.

Виж още: Защото златото ще поскъпне до 2000 долара?

В същото време контрактите за спад в цената на златото са се повишили за седма поредна седмица до 84 022 - най-високото им ниво от началото на статистиката през 2006 година.

Въпреки поскъпването на златото в две поредни седмици, много инвеститори започнаха да странят от благородния метал. Инвестициите в индексни фондове, базирани на цената на метала, се понижиха през всички седмици от настоящия месец.

Поскъпването на златото е една от причините за слабостта на златото. Доларът се насочва към най-дългото си месечно повишение от 1967 година насам спрямо кошница от шест основни валути.

Скъпият долар намалява търсенето на злато като алтернативна инвестиция.

„Повечето от хеджфондовете залагат на по-нататъшно поскъпване на долара, което пък е основна причина за намаляването на златните им позиции“, според Джеф Сика, главен изпълнителен директор в Circle Squared Alternative Investments, цитиран от CNBC.

“Докато поскъпването на долара продължава, ще продължим да виждаме слабост в благородния метал“, допълва още Сика.

Фючърсите на благородния метал поскъпнаха с 4.2% през двете седмици до 27 март, като загубиха 1.3% от стойността си днес до нива от 1 185.30 долара с доставка през май.

Златото достигна годишен минимум при ниво от 1 140.60 долара за унция на 17 март.