Доларовият индекс се повиши за девети пореден месец, а зелените пари достигнаха 12-годишен връх спрямо еврото. В момент, когато почти всички анализатори очакват поскъпването на долара спрямо единната валута да продължи и въпросът е не дали, а кога ще бъде достигнат паритет спрямо еврото, един специалист изразява коренно противоположна позиция.

През тази седмица анализатори от Goldman Sachs занижиха прогнозите си за еврото спрямо долара до паритет след шест месеца и нива от 0.85 в рамките на две години.

Виж още: Кризата от 2008-ма година е овертюра към това което предстои

„Изненадан съм, че доларът поскъпна толкова много, но това не означава, че ще продължи вечнво“, коментира Питър Шиф, изпълнителен директор на EuroPacific Capital, пред финансовото издание CNBC.

“Когато инвеститорите погледнат към реалността, ще разберат колко погрешни са тези очаквания и бързо ще се отърват от доларовите си позиции“, коментира Шиф.

А реалността, според Шиф, е, че щатската икономика не се е възстановила и Фед няма да повишава лихвите скоро. „Фед блъфира относно повишение на лихвите през 2015 година“, коментира Шиф вчера.

„Когато хората осъзнаят, че може никога да не видим повишение на лихвите, а Фед не може да намали пасива си по отношение на обратно изкупените активи и няма никаква възможност за контролиране на инфлацията, инвеститорите няма да има къде да се скрият“, смята специалистът. „Единствената посока на долара ще е към срив“.

Разбира се, инвеститорите не бива сляпо да се доверяват на Шиф, който предупреждава за срив на долара през последните няколко години - период, отличил се с драматично поскъпване на щатската валута.

Съветът на Шиф към инвеститорите е да купуват злато, като благородният метал се очаква да се облагодетелства от поевтиняването на долара и да достигне нива от 2 000 до 5 000 долара за унция.

„Няма реален таван за цената на златото, защото няма да има под за поевтиняване на долара“, смята анализаторът.