Доларът продължава победоносния си ход спрямо еврото, съответно спрямо лева (поради обвързаността на българската национална валута с еврото).

Вчера доларът поскъпна до нов над единадесет годишен максимум спрямо еврото (лева), достигайки нива от 1.0975 евро (1.7820 лева). По-късно през деня бе премината и границата от 1.80 лв. за долар.

Виж още: Докъде ще поскъпва доларът спрямо лева?

На практика при това си ниво спрямо лева, доларът е най-скъп от далечната 2004-та година, както се вижда от графиката по-долу, публикувана в туитър акаунта на икономиста Лъчезар Богданов.

Както се вижда от графиката сериозна съпротива в своето поскъпване спрямо лева (eврото), може да срещне доларът при нива от около 1.8000-1.8250 лева, след което най-вероятно ще срещне слаба съпротива по пътя към 1.95583 лева, където е и паритета на еврото спрямо долара.

Все повече стават и специалистите, които прогнозират поевтиняване на еврото до паритет. Това поевтиняване е „въпрос на време, а не въпрос дали ще се случи“, според Самир Самана, стратег в Wells Fargo, цитиран от CNBC.

Кога ще се случи това ще зависи от мерките за стимули от страна на ЕЦБ и икономическите данни от САЩ.

„Предвид на леко по-добрите данни за Европа, напоследък, и по-лоши такива за САЩ, обезценката на еврото спрямо долара започва да се забавя“, допълва още Самана.

Какво означава поскъпването на долара спрямо лева?

Ако се доверим на специалистите и заложим на по-нататъшно сериозно поскъпване на долара спрямо лева, то това би ни засегнало по няколко направления.

На първо място, най-вероятно ще видим поскъпване на горивата по бензиностанциите (което вече е факт). Въпреки че петролът поевтиня сериозно през последната половин година, цените на горивата паднаха значително по-слабо.

Скъпият долар ще продължи да се отразява негативно и върху цените на потребителската електроника (смартфони, таблети, телевизори и други стоки, произвеждани предимно в държавите от Азия, обвързани с долара), на туристите, насочили се към САЩ и други азиатски страни.

Сериозно засегнати ще бъдат и кредитополучателите теглили доларови кредити, чиито кредит и обслужване ще става относително по-скъпо изразено в местна валута.

Позитивните ефекти от поскъпването на долара спрямо лева ще са ограничени и ще са свързани основно с износа на стоки и услуги към страни извън ЕС, ползващи доларите като основна валута.