Доларът не е бил толкова силен от 1981 г. насам. От 30 юни на миналата година зелените пари са поскъпнали с 28% спрямо еврото, 18% спрямо японската йена и 40% спрямо бразилския реал.

Силната щатска валута се очаква да окаже негативно въздействие върху бизнеса на някои щатски компании. Вчера от авиокомпанията Delta Air Lines заявиха, че силният долар наранява продажбите на билети, особено от международни купувачи от Япония, Бразилия и Индия.

Виж още: Валутите на страните от Г-10 ще продължат да поевтиняват

Във вторник от Johnson & Johnson обвиниха частично силния долар за спада в печалбата си от близо 9%.

Междувременно от МВФ понижиха перспективите си за ръста на щатската икономика за тази и следващата година, като отново причината бе силният долар, който наранява американските износители.

До голяма степен ръстът на долара се предопределя от силата на щатската икономика, която изпреварва по представяне останалите водещи световни икономики.

Перспективите за повишаване на лихвите в САЩ, в условията на стимулираща политика от страна на ЕЦБ, е друга причини за поскъпването на долара спрямо еврото.

Скъпият долар засяга щатските компании и техните резултати по две направления – прави продуктите им по-скъпи на международните пазари и ги прави по-слабо конкуретоспособни. Това означава, че приходите на компаниите от европейския им бизнес са относително по-малки, изразени в долари.

За J&J например скъпият долар направи международните им продажби, изразени в долари, с 13% по-малки.

В края на миналата година анализаторите очакваха печалбите на компаниите от индекса Standard & Poor's 500 да регистрират ръст от 4% на годишна база през първото тримесечие. В края на март очакванията вече са за 5% спад в печалбите.

Печалбите на компаниите, които добиват над половината от приходите си извън САЩ, се очаква да се понижат средно с 12% през първото тримесечие.

Визирайки силния долар, от МВФ очакват ръстът на щатската икономика да възлезе на 3.1% през тази и следващата година. За сравнение, през изминалата година ръстът възлезе на 2.4%. Досегашните очаквания на фонда бяха за ръст на щатската икономика с 3.6% за тази и 3.3% за следващата година.