Доларът отчита понижения днес, след като прекъсна печелившата си серия от шест поредни сесии, след като изнесените вчера данни за продажбите на дребно в САЩ не оправдаха очакванията.

Доларовият индекс се понижи с 0.7%, записвайки най-големия си еднодневен спад от близо две седмици, след като лихвите по щатските държавни облигации паднаха. Лихвата по двегодишните книжа докосна дъно от 0.500%, отдалечавайки се от достигнатия в понеделник връх от 0.576%.

Продажбите на дребно в САЩ отчитат ръст от 0.9% през март, докато предварителните прогнози бяха за повишение от 1.0%.

Данните нанесоха нов удар на доларовия индекс, който изглежда бе на път да тества 12-годишния връх 100.390 пункта, достигнат миналия месец. Индексът се покачи до 99.990 пункта в понеделник.

Слабият долар помогна на еврото да се оскъпи до 1.0708 и да се отдалечи от достигнатото в понеделник дъно от около 1.0520. След това еврото ограничи ръста си до 1.0651.

Спрямо йената щатският долар падна до 119.07, отдалечавайки се от достигнатия наскоро връх от 120.84. В началото на азиатската сесия доларът се търгуваше срещу 119.39 йени.

Еврото успя да възстанови част от позициите си спрямо еврото, след като падна до близо двегодишно дъно от 126.08 във вторник. За последно еврото се търгуваше на ниво от 127.19.

Инвеститорите ограничиха късите си позиции при йената в началото на седмицата, след като коментарите на ключов съветник на японския премиер бяха интерпретирани, че йената е прекалено евтина.

След това обаче Койчи Ямада заяви пред Reuters, че мисли, че йената е справедливо оценена на настоящите нива.

В основата на търговията в Азия днес са очакваните данни за китайската икономика. Годишният икономически растеж на Китай се очаква да се забави до 6-годишен минимум от 7% през първото тримесечие.

Движението на австралийския и новозеландския долар също ще зависи от тези данни.

Австралийският долар поскъпна до над 76 щатски цента на фона на слабия щатски долар, но лесно би могъл да обърне посоката и да тества шестгодишното дъно от 0.7534, достигнато преди две седмици.