Производствените цени в САЩ са се повишили през март след четири поредни месеца на спад, признак за подобряване на инфлацията в най-голямата световна икономика. Това се очаква да даде стимул на Фед в посока на повишение на лихвите през тази година.

Индексът на производствените цени се е повишил с 0.2% през изминалия месец на месечна база. За сравнение, през февруари показателят отбеляза спад от 0.5%.

За годината до март производствените цени са се понижили с 0.8%, което бе най-голямото им понижение от 2009 година насам, след като се понижи с 0.6% през февруари.

Средните очаквания на анализаторите бяха за 0.2% ръст на месечна и 0.8% спад на годишна база.

Стабилизирането на енергийните цени и силния долар до голяма степен са съдействали за ръста в производствените цени.

Ниската инфлация и забавянето на ръста на щатската икономика през първото тримесечие бяха в основата на завишените очаквания Фед да запази нивото на лихвите при рекордно ниските им нива поне до септември или октомври.

Енергийните цени са се повишили с 1.5% през март, след като се запазиха без промяна през втория месец на годината.

Основният индекс на потребителските цени, изключващ промяната в цените на храните, горивата и търговските услуги, се е повишил с 0.2%, след като се запази без промяна през февруари.

След данните доларът регистрира известен спад спрямо останалите основни валути. Еврото се върна моментно при нива на търговия над 1.0600, но не успя да се задържи над психологическото ниво и отново се понижи под него.