Продължаващото близо десетилетие на повишение на валутните резерви на централните банки по света е към своя край.

Световните валутни резерви са се понижили до 11.6 трилиона долара през март спрямо рекордното им ниво от 12.03 трилиона долара през август на 2014 година.

Виж още: Доларът ще продължи да поскъпва спрямо валутите на развиващите се страни

Това е край на тенденцията на повишение на валутните резерви, които са нараснали близо пет пъти от 2004 година насам, според данни на Bloomberg.

И докато понижението до голяма степен се предопределя от поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, като еврото и йената, налице е промяна на тренда на нарастване на резервите на страни като Русия и Китай, добавяли по 824 милиарда долара към валутните си резерви през всяка една година последното десетилетие.

Понижението на валутните резерви на централните банки ще има въздействие на световните пазари по няколко направления. От една страна, то може да направи по-трудно за централните банки да провеждат облекчени и стимулиращи монетарни политики.

От друга страна, то може да добави към низходящия натиск за понижение на еврото спрямо долара и да доведе до по-слабо търсене на щатски държавни облигации.

„Това е голямо предизвикателство за развиващите се страни“ смята Стивън Йен, бивш икономист от МВФ, съосновател на финансовата институция SLJ Macro Partners LLP, цитиран от Bloomberg. “В момент, когато тези пазари ще имат нужда да стимулират икономиките си, това може да е по-трудно и да инициира волатилност след себе си“, допълва още анализаторът.

Развитите страни, които притежават около две трети от световните валутни резерви, са похарчили близо 54 милиарда долара от тях за монетарни стимули през четвъртото тримесечие, според данни на Credit Suisse Group AG. Това е най-много от края на финансовата криза през 2008 година.

Китай, която е страната с най-големи валутни резерви, заедно с останалите добиващи суровини развиващи се страни, е изхарчила най-много, за да се бори с ефекта на отлива на капитали и поскъпване на валутата си. Индексът, следящ представянето на валутите на развиващите се страни спрямо долара, се е понижил с 15% през изминалата една година.

Резервите на Китай са се понижили до 3.8 трилиона долара към края на декември миналата година спрямо 4 трилиона долара през юни на миналата година.