Новосъздадените работни места в САЩ са възлезли на 126 000 през март, посочиха изнесени днес данни на министерството на труда. Резултатът се оказа далеч под средните очаквания на анализаторите за 245 000 нови работни места в най-голямата световна икономика.

За сравнение през февруари бяха разкрити 295 000 нови работни места, като броят им се оказа далеч над средните очаквания на пазара.

Изминалият месец не успя да се превърне в 12-ия пореден с ръст на заетостта от над 200 000 работни места, което щеше да е най-дългата подобна серия от февруари насам.

Процентът на безработица се е запазил при ниво от 5.5%, или най-ниския процент от май 2008 година насам. Днес щатските пазари са затворени.

Ръстът на почасовото заплащане се повиши с 2% на годишна база, колкото бе ръстът му през последните няколко месеца. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Данните карат анализатори и инвеститори да очакват забавяне във времето на повишение на лихвите от страна на Фед до края на годината.

До сега пазарът бе разделен наполовина относно това дали лихвите ще бъда повишени на заседанието на Фед през юни.

След резултатите доларът отбеляза сериозно понижение спрямо останалите основни валути, като се понижи до нива от близо 1.1000 спрямо еврото. Фючърсите на щатските пазари се търгуват на отрицателна територия от близо 0.5%.