Пазарът е разделен наполовина в очакванията си относно това дали Фед ще прибегне до повишение на лихвите през тази година. Всички очакват повече яснота да се внесе след изказването на Джанет Йелън по-късно днес, като фокусът е върху думата „търпеливо“ по отношение на времето за повишение на лихвите.

Независимо дали Фед ще използва или не тази дума, лихвите едва ли ще бъдат повишени скоро, според Питър Шиф, изпълнителен директор на Euro Pacific Capital.

„По-вероятно е Фед да представи четвърта програма за обратно изкупуване на активи, отколкото да станем свидетели на повишение на лихвите“, коментира Шиф пред финансовото издание CNBC. “Фед иска да повиши очакванията на пазара, че ще повиши лихвите, но едва това ще се случи изобщо“, допълва още специалистът.

Въпреки понижаващото се ниво на безработица и рекордните цени на акциите, Шиф смята, че щатската икономика е много по-слаба, отколкото изглежда. В тази насока всяко действие от страна на Фед в посока на повишение на лихвите само ще извади икономиката от релсите, смята Шиф. Ако Фед прибегне до повишение на лихвите до края на тази година, резултатите може да са катастрофални.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат едно наум по отношение на прогнозите на специалиста. Той прогнозира изключително добро бъдеще за златото, което не се случи.

Прогноза за това дали ще повишава лихвите през тази година направи и друг, не особено прецизен в бъдещите си очаквания специалист – Марк Фабер.

„Според мен Фед няма да повишава лихвите през тази година“, прогнозира Фабер. Силният долар и разочароващите макроданни от последните седмици ще предотвратят подобни действия.