Азиатските индекси стартираха слабо днешната борсова сесия, но се повишиха впоследствие. Ръстът бе поведен от повишението на китайските акции, докато доларът ограничи ръста си спрямо останалите основни валути в очакване на решението на Фед днес.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.5%, като отваряне на положителна територия сочат фючърсите на европейските индекси.

Китайските индекси се повишиха за шести пореден ден, достигайки нов седемгодишен максимум. Очакванията на пазарните участници за нови стимули от страна на централната банка на Китай са в основата на рекордното повишение на индексите в страната.

Японският Nikkei неутрализира част от загубите си и се повиши с 0.6% до нов 15-годишен максимум. Австралийските акции също неутрализираха загубата си за деня.

„Най-вероятно ще станем свидетели на люта борба между биковете и мечките“, коментира Хю Фрейм, главен анализатор в Atlantic Pacific Securities, цитиран от CNBC. “Според биковете няма да има повишение на лихвите през тази година, докато, според мечките, ще станем свидетели на подобно действия през следващите няколко месеца“, допълва още Фрейм.

Изявлението на Фед ще е по-късно днес и най-вероятно ще даде повече тежест на едно от двете твърдения. Инвеститорите ще следят дали резервът ще премахне думата „търпеливо“ по отношение на времето за повишаване на лихвите.

„Срещата на Фед може да доведе до волатилност на пазара, но най-вероятно ще има слабо нетно въздействие върху пазарите, предвид на това, че политиката на резерва най-вероятно ще бъде запазена. Ръководителят на Фед – Джанет Йелън, се очаква да използва широк набор от думи по време на пресконференцията, от която няма да стане кога точно резервът планира да повиши лихвите“, според Шийн Калоу, главен валутен стратег в Westpac.

Петролът регистрира нов шестгодишен минимум вчера, като се търгува близо до най-ниските си стойности днес. Брентът е при нива от 53 долара за барел с доставка през май.

Понижение отбеляза и цената на златото. Благородният метал се търгува под психологическото ниво от 1 150 долара за унция. Среброто също е на крачка от това да преодолее ключова подкрепа при нива от 15.50 долара за унция.