Петролът отново пое надолу след данните за възстановяване на инфлацията в Китай, както и продължаващото поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Китай отчете инфлация от 1.4% през февруари - резултат, превишил средните очаквания на анализаторите за стойност от 0.9%.

Брентът с доставка през април се търгува рано тази сутрин при нива от 58.15 долара за барел, или понижение от 40 цента спрямо вчерашните му нива на затваряне. През изминалата седмица суровината поевтиня с 4.6%, което бе най-голямото му седмично понижение от седмицата до 9 януари.

„Данните за инфлацията в Китай са относително позитивни за цената на петрола“, коментира Рик Спунър, главен анализатор в CMC Markets, цитиран от CNBC. “Данните сочат, че потреблението в Китай е малко по-добро от очакванията“, допълва още специалистът.

По-нататъшно въздействие върху цената на петрола се очаква да окажат данните за запасите на петрол в САЩ.

Според средните очаквания, запасите на петрол и петролни продукти в най-голямата световна икономика се очаква да нараснат до нов рекорд за девета поредна седмица.

„Ново повишение на запасите може да инициира по-нататъшен низходящ натиск върху цената не петрола“, според Кен Хасегава, валутен стратег в Newedge.

Поскъпването на долара, който достигна нов единадесет и половина годишен връх, днес също оказва сериозен натиск върху цената на суровината.

Вчера анализатори от Goldman Sachs прогнозираха поевтиняване на петрола до нива от 40 долара за барел, визирайки очакваното повишение в запасите от петрол на САЩ.