Азиатските индекси се търгуваха без съществена промяна в първия ден на новата седмица, след като много от пазарите в региона отвориха за пръв път след празниците, свързани с Лунната нова година.

Министрите от еврозоната се съгласиха в петък да удължат спасителния пакет за Гърция, което доведе до облекчение сред пазарните участници. Това инициира повишението на щатските индекси до нови исторически рекорди.

Японският Nikkei бе сред малкото индекси, последвали щатските, като се повиши до нов 15-годишен връх.

„Сделката за дълга на Гърция дава на пазара известен комфорт“, според Масаши Ода, главен инвестиционен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank. „Рисковият апетит на инвеститорите се предопределя основно от атрактивните финансови оценки на японските акции“, допълва още специалистът.

Цената на петрола се повиши след спада си в първите часове на днешния ден по време на азиатската сесия. Брентът с доставка през април добави 0.2% към стойността си до ниво от 60.36 долара за барел, с колкото се повиши и щатският суров петрол - до 50.87 долара за барел.

„В края на краищата Гърция трябва да проведе реформи, но несигурността за правителството нараства, предвид на обещаните на избирателите реформи“, според Хироки Шимазу, главен стратег и икономист в SMBC Nikko Securities.

По-нататъшно въздействие върху пазарите в началото на седмицата могат да окажат данните за бизнес доверието на института Ifo в Германия, които ще бъдат оповестени днес.

Златото е на път да тества за пореден път психологическата граница от 1 200 долара за унция, като се търгува едва на два долара над посоченото ниво. Среброто се търгува при нива от 16.22 долара за унция с незабавна доставка.