Азиатските индекси се понижиха, а еврото поевтиня, след като Гърция и страните от ЕС не успяха да се споразумеят относно дълга на страната вчера. Това доведе до намаляване на апетита към риск.

MSCI, следящ представянето в региона, загуби 0.5% от стойността си, като спадът бе широк и засегна индексите от Австралия до Китай.

Японският Nikkei се разграничи от всеобщия негативен тренд и добави 1.9% към стойността си, до голяма степен вследствие на поевтиняването на йената спрямо долара.

Несигурността, свързана с Гърция, се очаква да тежи на европейските пазари и днес. Фючърсите на британския FTSE и френския САС сочат отваряне с 0.1% на отрицателна територия.

„Гръцката драма е сериозен проблем за пазарите. Инвеститорите са държани като заложници в нея и игнорират каквито и да е други новини, като например доброто представяне на пазара на труда и печалбите на щатските компании“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities, цитиран от Yahoo! Finance.

“В момента никой няма да спечели от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, в условия на слаба европейска икономика“, допълва още специалистът.

Пазарните участници очакват срещата на европейските ръководни органи по-късно днес, за да видят има ли развитие по отношение на позицията на страните от ЕС, свързана с Гърция.

„Стратегията на двете страни в казуса в преговорите е отлагане на решението до последната минута като единствен начин да се подсигури изпълнение на повечето от исканията им“, смятат стратези от Brown Brothers Harriman.

Допълнително въздействие върху пазарите се очаква да окаже и потенциалното развитие на преговорите между Франция, Германия, Русия и Украйна.

Петролът регистрира известно възстановяване в нивата си след ескалиране на конфликта в Украйна и преговорите между Саудитска Арабия и Русия, които обсъждаха коопериране между производителите от ОПЕК и големите производители извън картела.

Щатският суров петрол се търгува при нива от 49.70 долара за барел с доставка през март, което е повишение с близо половин долар спрямо вчерашните нива.