Азиатските индекси се понижиха от близо шестгодишния си връх, а разходите за застраховане на дълг в региона се повишиха с най-много от четири месеца насам. Акциите на Malaysian Airline System Bhd. се понижиха с близо 9%, както и малоазийската валута, след като самолет на компанията бе свален в Украйна.

Виж още: Самолет с 295 души на борда се разби в Украйна

Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.5%, понижавайки се за пръв път през тази седмица. Загубите последваха понижението на щатските индекси вчера, след неуспешното им достигане до нови върхове.

Фючърсите на Standard & Poor’s 500 отстъпиха с нови 0.1%, след като вчера показателя отбеляза най-голямото си понижение от три месеца насам. Вчера широкият щатски индекс загуби 1.2% от стойността си.

Доходността по десетгодишните австралийски и японски облигации се понижи до най-ниските й нива от над година насам.

Виж още: Краят на стимулите на Фед води до корекция 15-20%?

Негативните настроения на световните борси инициираха поскъпване на „сигурните активи“, след като самолет с 298 пътници на борда бе свален.

„Налице са геополитически рискове в Украйна и Близкия iзток“, коментира Ким Йонгсунг, ръководител отдел "Mеждународни пазари" в корейския пенсионен фонд Government Employees Pension Service, цитиран от Bloomberg. “Хората смятат, че фондовият пазар не е добро място за инвестиране в подобна среда“, допълва специалистът.

Понижението на азиатските индекси става реалност, след като вчера индексът затвори при нива, близки до най-високите от юни 2008 година насам.

Инцидентът с Boeing 777 на малоазийската авиолиния се случва точно след повишаване на напрежението между Русия и САЩ. От САЩ обвиниха Русия, че снабдяват проруските бунтовници в страната с оръжие, като в сряда бяха наложени и нови санкции върху страната.

Японският Topix върна 0.9% от стойността си, а хонконгският основен индекс се понижи с 0.6%.

Големият печеливш в региона бе шанхайският основен индекс, добавил 2.9% към стойността си, или най-много от април насам, вследствие на спекулациите, че властите в страната ще предприемат мерки за стимулиране на пазара на имота. Водещи ръста бяха акциите на строителните компании.

Спекулациите станаха реалност след отчетения спад в цените на имотите в 55 от водещите 70 града на страната през юни. Това е най-много от януари 2011 година насам, както и втория пореде месечн спад.

Цената на златото се повиши, като спот цената на благородния метал достигна 1 313 долара за унция, или повишение с над 1%.

Петролът поскъпна с 2% вчера, следствие на геополитическото напрежение, достигайки нива от 103.74 долара за барел с доставка през август.

Индексът, следящ волатилността на щатския пазар, се повиши с цели 32% вчера.