В момента цари силно объркване сред инвеститори и анализатори относно посоката на движение на щатските индекси, които са близо до постигнатите си исторически върхове.

Една от основните тези на бичи настроените инвеститори е, че дори и да станем свидетели на корекция през летните месеци, ще бъдем свидетели на агресивни покупки от страна на фондовете от септември-октомври до края на годината.

Причината – фондовете, инвестиращи на щатските пазари, са с най-много свободни средства от средата на 2012 година и голяма част от тях ще погледнат към инвестиране на тези средства на пазара на акции при евентуална корекция.

Виж още: Рекордни бичи нагласи при щатските инвеститори

„Можем да видим рали в края на годината, когато средствата от фондовете започнат да се насочват отново към пазара“, смята Дейвид Сийбърг, ръководител отдел Търговия с акции в Cowen and Company. „През септември можем да видим масирано движение нагоре“, коментира още той.

„Дали сега можем да станем свидетели на известно връщане от индексите? Да, мисля, че е възможно. През септември обаче хората отново ще се хвърлят в търсене на доходност за края на годината“, смята още Сийбърг.

Тези, които са по-мечи настроени за пазара, смятат, че корекцията ще е по-дълбока в средносрочен план, защото индексите не са корегирали с 10 или повече процента от началото на ралито през 2008 г.

„Всички чакат корекция, но когато тя се случи неочаквано, инвеститорите ще се страхуват да се върнат към пазара“, според Ричард Рос, технически анализатор в Auerbach Grayson. Според него макротрейдърите и техническите анализатори търгуват тренда. В момента обаче няма много трендове и това сериозно обърква търговците на акции.

„Тези, които не са купували до момента, защото не виждат стойност, формират голяма част от кешовите експозиции в момента. Няма нищо, което би накарало тези средства да се върнат на пазара“, смята още Рос.

Най-близкото ниво на подкрепа за S&P 500 е при психологическото ниво от 1 900 пункта. Пробивът му може да инициира понижение и тест на 150-дневната средна величина на индекса при ниво от 1 846 пункта.

Дългосрочната графика на индекса е тази, която изглежда притеснителна. Според Рос пиковете на индекса от 2000 и 2007 година при нива от около 1 550 пункта могат да бъдат тествани.