Азиатските индекси се повишиха за четвърти ден, регистрирайки нов шестгодишен връх, преди края на срещата на Фед днес относно паричната политика в най-голямата световна икономика и подсилване на санкциите на Запада срещу Русия.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.4% до 150.01 пункта, като от началото на месеца до вчера показателят се е повишил с 2.6%.

Виж още: Щатските индекси не искат да падат

Акциите на втория най-голям японски производител на автомобили - Honda Motor Co., добавиха 3.2% към стойността си, след като от компанията повишиха прогнозираната си печалба до най-високото й ниво от седем години.

Акциите на Hyundai Heavy Industries Co., най-големия южнокорейски корабостроител, загубиха 9.2% от стойността си след по-голяма от очакванията загуба през второто тримесечие.

„Повишението на пазара изглежда основано“, коментира Марк Матюс, анализатор в Bank Julius Baer & Co., цитиран от Bloomberg. “Основните рискови фактори за пазарите са геополитически и посоката на лихвите в САЩ.

Фед най-вероятно ще стартира с повишението на лихвите през септември на следващата година, но ръстът ще е минимален, така че ефектът ще е малък“, допълва още специалистът.

САЩ наложи санкции на три руски банки и държавния корабостроителен завод, обслужващ руската армия и петролния сектор, присъединявайки се към ЕС в увеличаването на санкциите срещу страната.

Страните от ЕС ограничиха достъпа на руски банки до финансиране и напреднали технологии в резултат на най-големите санкции срещу действията на Русия в подкрепа на украинските бунтовници.

Южнокорейският индекс Kospi добави 0.9% към стойността си. Индустриалното производство в страната се е повишило с 0.6% през юни на годишна база, което се оказа под средните очаквания на анализаторите за ръст от 1%.

Японският Topix добави минималните 0.1% към стойността си. Индустриалното производство в Япония се е е понижило с най-много от март 2011 година, когато в страната бе регистрирано разрушително земетресение, последвано от цунами.

Показателят е регистрирал спад от 3.3% през юни на месечна база. Това бе над два пъти повече от средните очаквания на анализаторите за понижение от 1.2%.

„Финансовите оценки на компаниите не изглеждат ниски, но не са и ужасно високи, така че оставам оптимистично настроен за пазара през следващите 12 месеца“, коментира Марк Листър, портфолио мениджър в Craigs Investment Partners Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Ръстът на икономиките се ускорява, подкрепян от поддържащите политики на централните банки по света“, допълва още Листър.

Днес се очаква да бъдат оповестени данните за ръста на щатската икономика, както и решението на Фед относно лихвите. В петък пък ще бъдат изнесени данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.