Щатските индекси се повишиха вчера, като широкият индекс S&P 500 регистрира ново историческо най-високо ниво на затваряне - в близост до психологическата граница от 1 800 пункта. Това се случи след коментарите на номинираната за ръководител на Фед Джанет Йелън, че няма да се бърза с ограничаването на стимулите за щатската икономика.

Азиатските индекси се повишиха, насочвайки се към първия си седмичен ръст от месец насам, в очакване Китай да обяви подробности около планираните икономически политики и новите рекорди за щатските индекси.

Индексът, следящ представянето на региона - MSCI Asia Pacific Index, добави 1.4% към стойността си, с което ръстът му за седмицата възлиза на 1.9%.

Шанхайският основен индекс регистрира най-голямото си повишение от два месеца насам, докато Nikkei 225 отбеляза най-добрата си седмица от 2009 г. До голяма степен съдействие за това оказа слабостта на японската валута.

Основният японски индекс се повиши над психологическото ниво от 15 000 пункта за пръв път от май насам. Акциите на Sony скочиха с 3.4% преди премиерата на новата игрова конзола PlayStation 4 в САЩ.

Фючърсите на щатските индекси сочат минимално отваряне на положителна територия. От началото на годината индексът S&P 500 се повиши с над 25%, насочвайки се към най-доброто си годишно представяне от десетилетие насам.

Индексът се търгува при съотношение цена-отчетени печалби от 16.9, което е най-високото ниво от май 2010 г.

„Цените на акциите се повишиха значително и рязко, но ако се вгледате в историческите им финансови оценки, пазарът не изглежда балонизиран“, коментира вчера Йелън пред Сената.

От 463-те компании от широкия индекс S&P 500, отчели своите резултати до момента, 75% са превишили прогнозираните печалби, а 54% са били прогнозите си за продажби.

Фондът на Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., отчете дял в петролната компания Exxon Mobil Corp. на стойност 3.7 милиарда долара. Това е най-голямата нова позиция на Бъфет от добавянето на International Business Machines Corp. към портфейла му през 2011 г.

Цената на суровия петрол, търгуван на щатските пазари, се повиши до 94.10 долара за барел с доставка през декември, докато златото се търгува без съществена промяна при нива от 1 287 долара за унция.