Азиатските индекси извън Япония се понижиха в очакване на приключване на срещата в Китай, свързана с икономическите реформи в страната. Японските акции поскъпнаха след по-добрите от очакванията данни за заетостта в САЩ, които отслабиха йената.

Индексът MSCI Asia Pacific, следящ представянето в региона, загуби 0.5% от стойността си до ниво от 467.63 пункта.

„Инвеститорите очакват да чуят как китайските власти възнамеряват да финансират и осъществят новите проекти и реформи“, коментира Кхием До, портфолио мениджър в Baring Asset Management Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Смятам, че инвеститорите прибират част от печалбите си в региона, като е възможно да се върнат на по-късен етап, когато има повече яснота за посоката на развитие на китайската икономика“, допълва още специалистът.

В отделен доклад стана ясно, че индустриалното производство в Китай се е повишило с повече от очакванията в размер на 10.3%. Инфлацията в страната е била под очакванията при 3.2%, а производствените цени са се понижили с 1.5% на годишна база.

Повишението на индексите в региона отведоха финансовите оценки на азиатските индекси до 13.5 цена-печалба, в сравнение с 12.7 в края на август. За сравнение - съотношението на широкия щатски Standard & Poor’s 500 е 16, а на Stoxx Europe 600 Index е 15.

Филипинският основен индекс се понижи с 1.8%, насочвайки се към най-голямата си загуба от 30 септември, след като от супертайфуна, засегнал страната, загинаха 10 000 души и има сериозни имуществени щети. Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.4% от стойността си, а новозеландският индекс се понижи с 0.6%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 загубиха 0.1% от стойността си, след като показателят добави 1.3% към стойността си на 8 ноември.

В края на миналата седмица стана ясно, че заетостта в САЩ се е повишила с 204 000 през октомври след ревизиран ръст със 163 000 през септември. Резултатът значително превиши средните очаквания на пазарните участници. Данните повишиха очакванията за скорошно ограничаване на стимулите от страна на Фед, което оскъпи долара.

„Пазарът е притеснен относно това колко бързо Федералният резерв ще започне да премахва стимулите, но смятам, че като цяло икономическите данни са в подкрепа на пазара на акции“, според Стивън Халмарик, анализатор в Colonial First State Global Asset Management, цитиран от Bloomberg.