Цените на недвижимите имоти на някои от развитите пазари се възстановиха до нивата си отпреди кризата, стартирала от ипотечните пазари през 2008 г., което създава предпоставка за ново балонизиране.

Притеснения сред анализаторите пораждат нивата на цените на имотите в Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай, Хонконг, Лондон и Сингапур.

Цените на недвижимите имоти в Израел са скочили с 40% от 2009 г., с близо 30% в Норвегия и над 20% в Швейцария.

Тези повишенияса се предопределили до голяма степен от лесния достъп до евтини кредити заради политиките на световните централни банки. Голямата ликвидност инициира ниски в исторически план лихви по ипотечните кредити.

„Когато лихвите са толкова ниски, винаги съществува опасност от подобни тенденции при недвижимите имоти“, според Лиам Бейли, партньор в Knight Frank, цитиран от изданието CNBC.

И докато бумът на пазарите на недвижими имоти в някои от посочените страни е много вероятно да продължи и през 2014 г. и 2015 г., можем да станем свидетели на пукането на балони впоследствие, според анализатори от Goldman Sachs.

Опасенията заради поскъпването на недвижимите имоти инициираха мерки от правителствата в някои от посочените страни. Например в Хонконг цените на имотите през изминалата година са при нива 13 пъти средната заплата, което ги прави най-недостъпни в световен план, според данни на Demographia.

Китайското правителство се опита да „охлади“ пазара на имоти в страната, удвоявайки данъците при продажбата на имоти над 2 милиона хонгконгски долара (200 000 щатски долара).

И макар политиците да искат възстановяване на имотите, те се опасяват от нестабилността, която високите цени могат да внесат във финансовата система.

Според анализа на специалисти от Goldman Sachs, колкото по-ускорен е ръстът в цените на имотите на даден пазар, толкова по-голяма е вероятността от спад през следващите пет години.

Въз основа на тази методология Израел, Германия и Швейцария са най-уязвими от потенциални шокове при цените на имотите в бъдеще.

При отчитане на съотношението между нивата на наемите и продажните цени на недвижимите имоти най-уязвими за понижения в цените изглеждат Белгия, Финландия, Норвегия и Канада.

При определяне на опасността от пукането на имотни балони трябва да се разгледа също така търсенето и предлагането. Обикновено пиковете при предлагането на имотите е следвано след няколко години от пик в цената.

Бумът в цените на недвижимите имоти в Израел се предопредели до голяма степен от чуждестранните инвестиции, както и от липса на достатъчно предлагане. Строителството в страната винаги е било изключително затруднявано от политически конфликти, което не дава основания за притеснения по отношение на намиране на пик при предлагането в скоро време.

В Канада обаче разрешителните за строеж на имоти са на рекордно високо ниво и има сериозни опасения от свръхзастрояване. Пазарът е воден от бума във Ванкувър, където е налице търсене от азиатски купувачи.

Сидни и Мелбърн са други мегаполиси, които се облагодетелстват от наличието на значителен кеш в международните инвеститори, особено по направление от Китай, Малайзия и Сингапур.

Ръстът на цените в Лондон се предопределя до голяма степен от силното международно търсене, но извън централните части на града ситуацията е съвсем различна и се очаква сериозно забавяне.