Японският Nikkei се повиши с 1% днес, достигайки нов 15-годишен връх, подпомогнат от поевтиняването на йената спрямо долара.

Азиатските индекси регистрираха минимални изменения в нивата си на търговия, подобно на щатските вчера, в очакване на данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени днес.

Средните очаквания на пазара са за 240 000 нови работни места и ниво на безработица от 5.6%.

„Поредни добри данни за пазара на труда, особено съпътствани с ръст в почасовото заплащане, могат да доведат до премахване на думата „търпеливо“ в изказването на Фед на срещата през 17-18 март“, според Едуард Актън, стратег в RBS, цитиран от CNBC.

Късно вчера председателят на Фед в Сан Франциско – Джон Уилиямс, обяви, че до средата на годината Фед трябва да има сериозна позиция относно времето за повишаване на лихвите.

В очакване на данните инвеститорите вчера не предприеха по-сериозни попупки или продажби на щатските пазари, като индексът на сините чипове Dow приключи с ръст от 0.2%, докато широкият S&P 500 се повиши с 0.12%. Технологичният Nasdaq нарасна с 0.3%.

Европейските пазари отбелязаха далеч по-голям ръст, достигайки седемгодишни върхове. ЕЦБ запази лихвите без промяна вчера и президентът на финансовата институция Марио Драги заяви, че стимулите, които ще стартират от началото на следващата седмица, могат да продължат и отвъд септември на следващата година.

ЕЦБ също така завиши прогнозите си за ръст на еврозоната през тази и следващата година.

Допълнителен стимул за пазара на облигации бе изказването на Драги, че ЕЦБ може да изкупува облигации с негативни лихви до 20 базисни пункта.

Индексът FTSEurofirst 300 се повиши с 0.8%.

Вчера немският DAX завърши при нов исторически рекорд от 11 500 пункта.