Работите здраво за заплатата си, нали? Заслужава ли си тогава да я харчите за стоки и услуги, които не си струват парите?

Има поне 11 неща днес, за които не си струва да давате и левче.

1. Бутилирана вода
Ежедневно е препоръчително да пием по два литра вода, за да сме хидратирани и в добро здраве. Трябва ли обаче да пресушавате портфейла си, за да го постигнете?

Избягвайте купуването на бутилирана вода. По-здравословно е за портфейла ви и за околната среда да инвестирате в нещо с по-дълготрайна употреба.

2. Марковите стоки
Дрехите от известни марки не са кой знае колко по-различни от обичайните дрехи по магазините. Да, някой и друг модел наистина хваща окото и качеството може да е по-добро, но тук вече говорим за няколко специфични артикула, които можете да си позволите да купите от марков магазин.

Останалите – като ежедневни блузи и чорапи, можете да закупите на изгодна цена от друг магазин.

3. DVD-та
Обичаме филмите и притежаваме, подобно на много други хора, DVD-та. Но знаете ли какво? Като изчислим вложените пари и полученото удобство сметката не излиза на плюс.

Лесно е да излезете и да си купите някой филм от магазина, само защото сега ви се е догледал. Но ви съветваме да намалите разходите си, като ограничите този тип покупки.

4. Купуване на готова храна
В повечето случаи закуските и храните, които купувате навън, могат да бъдат направени у дома за минимална сума, в сравнение с тази, която сте платили.

Разбира се, понякога 10-те минути, които трябва да отделите за направата на обяда, са ви по-ценни от 10-те лева, които давате на касата на „Бързо хранене“.

5. Гориво по-високо качество, когато не се нуждаете от такова
Ако пълните резервоара си със специален бензин вместо с нормален, с какъвто колата ви върви също така добре, вероятно си хвърляте парите на вятъра.

Вижте още: Няколко нестандартни неща, в които хората инвестират

6. Списания, без да сте абонирани за тях
Когато се абонирате за списание, пестите добра сума пари. Купуването на единични броеве е много по-неразумно от парична гледна точка.

7. На ресторант, където ще ядете нещо, което сами можете да сготвите
Яденето навън е въпрос на ценности. Когато аз излизам на ресторант, знам, че трябва да поръчам нещо, което не мога да си приготвя сам.

8. Бутилките вино в ресторанта
Всеки път, когато избирам бутилка вино в ресторант, очите ми се изцъклят при вида на цената, която трябва да платя. Избягвайте места, в които не можете да пиете само чаша вино.

9. Препаратите за пранe на черни дрехи
Каквото и да обясняват по рекламите, такива препарати не си струват купуването. Всеки един продукт на пазара за пране на дрехи е достатъчно добър, че да запази цветовете на дрехите ви – от цветни до черни.