Пазарът на луксозни автомобили не страда от недостиг на предложения, но богатите все повече избират супер луксозни SUV модели вместо традиционните седани.

Според Truecar, броят на SUV моделите, продадени на цена от най-малко 75 000 долара, през тази година скача с 44%. За сравнение, ръстът при колите на цена от над 75 000 долара е 13.2%.

Това е тенденция, която според президента на Truecar Джон Крафчик едва сега започва, тъй като все повече производители на луксозни автомобили навлизат на този сегмент, пише CNBC.

Тази седмица Lamborghini стана поредната марка, която обяви, че ще добави и SUV модел към продуктовата си гама. Колата се очаква да излезе на пазара през 2018 г., след което Lamborghini планира да продава по 3 000 броя на година.

Луксозният SUV модел ще се присъедини към Porsche Cayenne, Cadillac Escalade и Range Rover, както и към предстоящите модели на Tesla, Bentley и евентуалния SUV модел на Rolls-Royce.

"В следващите няколко години луксозните SUV ще изпреварят по продажби луксозните седанови модели. Това е просто въпрос на време," казва Крафчик.

Вижте още няколко луксозни SUV модела, които са се запътили към пазара:

Tesla Model X

Доставките на този електрически SUV модел ще започнат това лято.

Цената му все още не е обявена, но от Tesla очакват моделът да се продава на приблизтелно същата цена като Model S – 93 000 долара.

Bentley Bentayga

Този суперлуксозен 4x4 SUV модел ще бъде показан за първи път по-късно през годината, а продажбите му ще започнат през следващата година.

Цената се очаква да бъде обявена малко преди пускането му.

Aston Martin

Aston Martin представи концептуални си модел DBX на Автомобилното изложение в Женева през март.

Продажбите на модела се очаква да започнат през 2019 г.

Rolls-Royce "Проект Cullinan"

От Rolls-Royce все още не са обявили официално първия си SUV модел, но марката пусна снимки на тестовия модел. Смята се, че не след дълго компанията официално ще се присъедини към пазара на луксозни SUV модели.

Ако сте се надявали да видите Ferrari тук, няма да имате късмет. Въпреки слуховете през последните няколко години, ръководителите на италианската марка нееднократно опровергаваха твърденията, че има планове за SUV модел на Ferrari.

"Освен Ferrari, всяка друга екзотична марка ще има SUV модел. Не е въпрос дали, а кога," казва Крафчик.