Хеджфонд мениджърът Даниел Сет Лоуб основава Third Point LLC на 1 юни 1995 г. с 3.4 млн. долара капитал.

Лоуб, който тогава е на 33 г., управлява парите само на петима инвеститори, които са негови приятели и роднини, както и негови собствени средства.

Днес милиардерът инвеститор управлява активи на стойност 17.5 млрд. долара.

От началото на кариерата му досега той е успял да изгради репутация на страховит паричен мениджър. Друг хеджфонд мениджър казва за него: "той е един от най-добрите инвеститори на нашето поколение."

Вижте кой е Дан Лоуб и как живее той:

Лоуб е роден през 1961 г. и израства в Санта Моника, Калифорния.

Когато е на 9 г., родителите му се развеждат. Той остава да живее с баща си, докато двете му сестри живеят с майка му.

Израствайки близо до плажа, Лоуб цял живот кара сърф.

Дори и сега, когато е на възраст над 50 г., Лоуб все още яха вълните, пише Business Insider.

През 2009 г. Лоуб сподели, че има тайно място за сърф на Карибите, а второто му най-любимо място за сърф е Индонезия.

Лоуб, който и досега е известен с голямата си уста, е трябвало да си наеме бодигард, когато бил ученик.

С голямата си уста Лоуб се забърквал в много неприятности в училищния двор.

Така че, когато бил на 12 г., той наема съученика си Роб Шварц за 25 цента на ден като бодигард. Шварц работи и до днес с Лоуб във фонда Third Point Ventures.

Вижте още: Къде си играят играчите от Уолстрийт

Лоуб е споделял, че започва да се интересува от инвестиции в много ранна възраст, когато е на 5 или 6 г. Според него това се дължи на факта, че предприемачеството е семейна черта.

Говорейки за семейството му, сестрата на неговия баща е създател на куклата Барби. Рут Хендлър и нейният съпруг са основатели на компанията за детски играчки Mattel.

След като учи две години икономика в Калифорнийския университет, Бъркли Лоуб се мести в Колумбийския университет в Ню Йорк. До последната си година в университета Лоуб вече е спечелил 120 000 долара от инвестиране.

Той обаче губи всичките си пари заради една много лоша инвестиция в Puritan-Bennett Inc, производител на медицински респиратори, която отчита сериозни загуби, след като продуктите й са свързани с няколко смъртни случая.

От лошата инвестиция Лоуб си взема поука, свързана с проблема с "прекаленото концентриране на средства в една позиция."

След дипломирането си Лоуб се присъединява към компанията за дялово инвестиране Warburg Pincus и й помага да спечели милиони. Лоуб преглежда резултатите на CNW Corp и заключава, че компанията е подценена.

Warburg Pincus купува дял в базираната в Чикаго компания и в крайна сметка печели 20 млн. долара от инвестицията.

През 1987 г. Лоуб работи в звукозаписната компания Island Records, където работата му е да осигурява дългово финансиране.

През 1991 г. Лоуб се мести в Лос Анджелис, за да започне работа в Jefferies. През 1994 се връща отново в Ню Йорк, където се присъединява към Citicorp.

Само една година по-късно той напуска банката, за да създаде собствен хеджфонд. Лоуб се надявал да набере 10 млн. долара за своя фонд, но успява да си осигури малко над 3 млн. долара от петима приятели и роднини, както и от своя собствен джоб.

Името на неговия фонд Third Point се дължи на любовта му към сърфа, защото фондът е кръстен на място в залива Малибу.

Невинаги обаче фондът е бил печеливш. Third Point отчита огромни загуби по време на финансовата криза.

Преди фалита на Lehman Brothers Лоуб управлява активи за около 5 млрд. долара. До края на същата година обаче активите намаляват до 2 млрд. долара, а отрицателната доходност е 30%.

По време на кариерата си на инвеститор активист Лоуб си изгради репутация със своите писма, съдържащи остри думи, с които той призовава за размествания в бордовете на директорите и за оставки на шефовете.

Вижте още: Най-добрите хеджфондове в историята

В писмата си Лоуб често нарича ръководителите на съответната компания, в която инвестира, „най-лошите, които някога е виждал“.

Лоуб бе в основата на отстраняването на бившия главен изпълнителен директор на Yahoo Скот Томпсън и също така има пръст в назначаването на настоящия Мариса Майер.

Лоуб може да се похвали с впечатляваща колекция от предмети на изкуството, които също се оказват много добра инвестиция.

Освен на сърфа, Лоуб е отдаден и на здравословния начин на живот. Той практикува йога и участва в триатлони. Той също така не пие вода от пластмасови бутилки.

Освен всичко друго, Лоуб е и политически активен. Преди той подкрепяше Барак Обама, с когото са състуденти от Колумбийския университет, но всичко това се промени през 2010 г.

Лоуб е женен за красива инструкторка по йога, с която имат три деца. Семейството живее в апартамент с 8 спални в Манхатън.

През 2013 г. той купи яхтата на бившия шеф на Citigroup Санди Уейл.

Днес момчето сърфист от Калифорния е 737-ият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 2.5 млрд. долара.