Европейските фондови борси затвориха рязко надолу в четвъртък след поредната изключително волатилна сесия на пазара и притесненията относно преговорите между Гърция и международните кредитори, които не стихват вече седмица.

В ранните часове на търговията индексите бяха повлияни от ралито на европейските облигации, което настъпи ден, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги каза, че е добре инвеститорите да свикнат със силно волатилния финансов пазар.

Драги каза още, че икономистите на ЕЦБ очакват потребителските цени да отбележат ръст от 0.3 процента до края на годината, като прогнозите им ще останат непроменени, имайки предвид резултатите до момента.

Инвеститорите следяха отблизо и развитието на събитията около гръцките преговори с международните кредитори. Критичната среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер късно в сряда вечерта не беше успешна и до споразумение не се стигна.

Гръцкият лидер заяви, че предложението на неговата страна е „реалистично и градивно“. То стана общодостъпно в четвъртък и разкри, че партията СИРИЗА все още не е съгласна с основните цели на кредиторите, но намекна, че е готова на някакви компромиси.

Очаква се следващата среща между Ципрас и Юнкер да е в петък, когато отново ще коментират условията на спасителната програма.

Американските акции затвориха на значително по-ниски нива в четвъртък след нестихващата драма с Гърция и икономически доклади, които продължават да засилват възможността за увеличаване на лихвените нива още тази година.

Продуктивността за първото тримесечие е отбелязала понижение от 3.1 процента и така горе-долу съвпадна с направените прогнози. Тези данни също оказаха негативно влияние на фондовия пазар в четвъртък.

„Ако продуктивността продължи низходящата тенденция, това може да доведе до увеличаване на месечното възнаграждение“, каза Самеер Самана, международния анализатор на Wells Fargo Investment. "По-високите заплати ще принудят Фед да намали мерките за стимулиране на икономиката и това би се отразило негативно на печалбите на компаниите“

Икономическите данни в четвъртък бяха предвестник на доклада за безработицата в петък, който е ключов индикатор за Фед при взимане на решение за увеличаване на лихвените проценти.

EUR/USD

Еврото регистрира слабо понижение спрямо долара в четвъртък. Сесията бе изключително динамична. В началото бичите настроения преобладаваха, отвеждайки двойката до най-високата стойност за деня при 1.1379. В резултат на това EUR/USD направи тест на първата съпротива при 1.1392. До пробив обаче не се стигна и малко след това посоката се промени, а валутите се устремиха надолу. Така до края на търговията единната валута загуби 36 пипса, финиширайки на цена от 1.1237.

Подкрепа: 1.0815; 1.0712;
Съпротива: 1.1392; 1.1467;

GBP/USD

Пундът записа минимално увеличение спрямо долара в четвъртък. Сесията стартира на цена от 1.5338, като в началото двойката даде заявка за пробив на нивото 1.5522. След като достигна връх при 1.5440, паундът загуби преднината, която беше натрупал. Така финалът бе сложен на курс от 1.5362. Краткосрочните индикатори обаче остават в полза на лирата. Ако те се оправдаят, нивото на първата съпротива ще бъде преодоляно.

Подкрепа: 1.5161; 1.5083;
Съпротива: 1.5522; 1.5698;

USD/CHF

Доларът регистрира волатилна сесия спрямо швейцарския франк в четвъртък. Търговията бе изключително динамична, но в крайна сметка цената на отваряне бе еднаква с тази на затваряне – 0.9334. В началото мечите настроения взеха превес и в резултат на това подкрепата при 0.9283 бе пробита. Валутите обаче не се задържаха дълго под нейните нива. Най-ниска стойност бе записана при 0.9278 и веднага след това загубите бяха заличени.

Подкрепа: 0.9283; 0.9070;
Съпротива: 0.9541; 0.9598;

USD/JPY

Неутрална сесия отбеляза доларът спрямо йената в четвъртък. Двойката стартира на курс от 124.23, а финалът бе сложен едва 11 пипса по-нагоре. Краткосрочните очаквания обаче остават в полза на американския долар. Така валутите се очаква да направят тест на съпротивата при 127.66. Съществено изменение на цената не бе регистрирано, като най-високата стойност за деня бе регистрирана при 124.67, а най-ниската при 123.77.

Подкрепа: 121. 37; 119.02;
Съпротива: 127.66;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.