Най-голямата социална мрежа в света – Facebook, разполага с 1.4 милиарда активни потребители, но от там вече се подготвят за следващия милиард.

Вчера социалната мрежа обяви пускането на олекотена мобилна версия Facebook Lite, предназначена за операционна система Android.

Версията използва много по-малко данни от оригиналната, а представянето й е насочено към привличане на нови потребители. Приложението в момента е достъпно в Азия, като през следващите няколко седмици ще стане достъпно и в Южна Америка, Африка и Европа.

Новото приложение се очаква да се радва на интерес в развиващите се страни, където обикновено потребителите разполагат с по-ограничен трафик от данни в мобилните си планове или ползват по-бавен интернет.

„Направихме Facebook Lite, за да е по-бърз, по-надежден и по-ефективен по отношение на ползваните данни за страни с минимален достъп до широколентов интернет“, коментира изпълнителният директор на Facebook Марк Закърбърг на своята страница.

„Ще продължим да работим, за да посрещаме нуждите на всички хора по света и във всички страни и ще продължим да представяме средства за свързване на хората навсякъде“, допълва още Закърбърг.

Новото приложение е около 1% от размера на оригиналното приложение. То включва черти като News Feed, ъпдейт на статуси, снимки и съобщения. Не поддържа обаче видеодневници.

Специалистите не се изненадват от усилията на компанията, насочени към Азия. До 2019 година се очаква 90% от потребителите да ползват платформата през своите смартфони. До 2016 година Индия ще изпревари САЩ като най-голямо население в социалната мрежа, според данни на eMarketer.