Румънският премиер Виктор Понта е отхвърлил поисканата му от президента оставка.

"Проведохме изключително коректен и цивилизован разговор с президента Йоханис. Уважавам позицията му, но аз бях назначен за министър-председател от румънския парламент и само той може да ме уволни.

Убеден съм, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че прокурорът стои по-високо от парламента, правителството и гражданите", написа Понта на страницата си в социалната мрежа.

По-рано днес държавният глава на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на министър-председателя Виктор Понта, заподозрян в корупция, като аргументира решението си с това, че делото срещу него може да предизвика политическа криза.

"Обявяването на старта на наказателно производство срещу ръководителя на правителството тази сутрин поставя страната в "невъзможна ситуация," каза Йоханис след среща с Понта, цитиран от БГНЕС.

"Най-лошото, което може да се случи, е политическа криза", каза Йоханис, добавяйки, че поради това е поискал оставката на премиера.

Днес румънската прокуратура започна наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. В обвинението пише, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци". Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени, докато е имал своя частна адвокатска практика.

Румънски медии цитират съобщение на специализираната прокуратура за борба с корупция в Букурещ, според което подозренията срещу Понта са свързани с делото на сенатора и бивш министър Дан Сова, който също е обвинен в злоупотреба с власт.

Тази сутрин местните медии излъчиха телевизионни репортажи как Виктор Понта отива на разпит в сградата на специализираната прокуратура в Букурещ. "Прокурорът Чешеру ми се обади в 11 часа. Като приключим, ще кажем как и защо", каза пред журналисти премиерът на влизане в сградата на съда. По-късно той обяви, че делото срещу него е политически мотивирано.

Виктор Понта заема поста на министър-председател от 7 май 2012 г. Той ръководи и Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.