Качествените, добри оферти на реалистични цени за луксозни имоти в София вече са изчерпани. Още преди месеци прогнозирах, че това ще активира строителните предприемачи, които дълги години не бяха активни и имаше доста замразени проекти. Това сподели във видео интервю за Profit.bg Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ.

В последно време с радост забелязвам, че част от тези стойностни проекти се възобновяват. В ЛУКС ИМОТИ очакваме в най-скоро време да стартират няколко стойностни проекти в затворени компекси във високия сегмент.

Именно тук е и ролята на предприемачите, които ще попълнят липсата на подобни качествени имоти. Тези имоти са в крак с последните новости в строителството и ще могат да дадат на състоятелните клиенти имота, за който мечтаят, сподели Стоянов.

Определено София е с най-динамично развиващ се пазар, но след столицата тази година прави много добро впечатление Пловдив.

Там влизат много нови бизнеси, поради което техните мениджъри започнаха търсене на луксозни имоти, които генерират добра доходност за собствениците си.

Имотите във Варна, лично според мен, са на много високо ниво. Традиционно там са активни руските купувачи. Продавачите там имат висока оценка на имотите си, което пречи на цените да отчетат спад, посочи експертът.

Сделките, които в момента се сключват в Бургас, са в по-ниския сегмент, като купувачи основно са българи.

Стоянов отбеляза също така, че ЛУКС ИМОТИ предлага качествени имоти и в Гърция от 2007 г. До 2014 г. търсене имаше в рамките на 150-250 хил. евро. Основно се купуваха мезонети (редови къщи), но от тази година се отчита ръст в търсенето на имоти за над 1 млн. евро, посочи той.

Вижте какво още каза Никола Стоянов във видеото по-долу: