Цикладите, които се намират на юг от Гърция, се смятат за едни от най-красивите острови в света. Планини, села с бели къщички и черни и златни пясъчни плажове се комбинират, за да направят островната картина съвършена.

Цикладите, наречени така, защото архипелагът им е създаден в кръг около Делос, са играли важна роля в гръцката митология. Те са идеални за почивка на плажа, пешеходен туризъм в планините или обиколки на праисторически останки.

Тъй като са посещавани от туристи от целия свят, Цикладите могат да бъдат претъпкани по време на сезона, но онова, което имат да предложат, наистина си заслужава вливането в тълпата.

Вижте 19 от най-популярните острови от архипелага Циклади:

Анафи

Това е тих, девствен остров, разположен в близост до Санторини. Поради малките си размери и оскъдно население, той остава недокоснат от масовия туризъм, за разлика от повечето от останалите острови в архипелага.

Разполага с едно село и многобройни кристално чисти плажове.

Кимолос

Въпреки че се намира в непосредствена близост до популярния Милос, Кимолос е остров, който поддържа чиста природа и спокойна атмосфера.

Единственото селище на острова ще ви предложи да направите крачка назад във времето с неговите павирани тесни улички и красиви каменни къщи.

Китнос

Китнос е предимно земеделски остров със зелени долини и много девствени плажове. На него има два основни селища, които се отличават със стъпаловидните си улици, твърде тесни за пътния трафик.

Селата са изключително живописни, но в различни архитектурни стилове.

Серифос

Това е малък остров, на който туризмът тепърва ще се развива. Неговите основни атракции са отличните плажове и непокътната столица Хора с белите си сгради.

Въпреки че е малка, Хора може да предложи на туристите достатъчно хотели и ресторанти. По-малките села са разпръснати из останалата част на острова.

Сифнос

Населен от древни времена, основната претенция на Сифнос е към слава от древния свят с неговите златни и сребърни рудници, останки от които все още съществуват.

Днес Сифнос е известен като един типичен цикладски остров с традиционната белосана архитектура, красиви плажове, крайбрежни таверни и ниски хълмове.

Най-популярните плажове са разположени в южната му част, като предлагат кристално чиста вода, мек пясък и много туристически съоръжения. Кастро е най-живописното село в Сифнос - с тесни павирани улички, каменни къщи и прекрасна гледка към морето.

Куфонисия

Намира се между Наксос и Аморгос и представлява малка група от две островчета: Пано Куфониси и Като Куфониси. Двата острова са разделени от тесен пролив, широк една 200 м.

Само Пано Куфониси е населен и предлага всички нужни на туристите съоръжения. Като Куфониси пък има красиви плажове и прекрасна църква.

Фолегандрос

Фолегандрос е малък остров в южния край на Цикладите. Пейзажът му е разнообразен и включва високи скали и голяма пещера.

Столицата на острова е построена на ръба на 200 метра висок скалист бряг. Разполага със страхотни плажове, но до много от тях може да се стигне само пеша.

Амогрос

Най-източният остров от групата на Цикладите - Аморгос, е само с 30 км дължина, но достига до над 800 метра в най-високата си точка.

Той е един от най-впечатляващите острови в архипелага, който може да се похвали с добри плажове, красиви пещери, идеални места за гмуркане, живописни заливи и древни пътеки, лъкатушещи по стръмния и скалист терен.

Неговата красота вдъхновява режисьора Люк Бесон да снима тук сцени от филма The Big Blue на плажа Агия Анна.

Вижте още тук: Белият скален манастир, който крие уникална икона на Богородица

Сирос

Един от най-малките острови от Цикладите и със сравнително селски пейзаж извън столицата Ермуполис, Сирос е невероятно красив.

Въпреки размера си, той е най-населен от всички Циклади, тъй като Ермуполис е правен и административен център на архипелага. Това е чудесно място почувствате автентичната гръцка култура.

Андрос

Това е вторият по големина и най-северният от островите в архипелага Циклади. Столицата Хора е мечтата на всеки фотограф - с пръските на Егейско море върху цветните къщи, които образуват привлекателна линия по брега.

Градът е изходен пункт за известни гръцки корабособственици и капитани. Извън него туристите ще открият пясъчни плажове, скалисти крайбрежни ивици, пешеходни пътеки нагоре към планината и останките на замък от 13-и век.

Няколко островни градове датират от праисторически времена.

Антипарос

Антипарос е малък остров в южната част на Егейско море, който е достъпен с кратко пътуване с ферибот от близкия остров Парос.

Най-старото селище на Цикладите може да бъде намерено тук, както и венециански замък на хиляди години. Пещерняците пък ще открият най-старите сталагмити в Европа.

Въпреки че има и по-красиви Цикладски острови, Том Ханкс, Брус Уилис, Пиърс Броснан и няколко други известни личности ценят Антипарос достатъчно, за да имат вила на него.

Вижте още: 4 гръцки острова, които трябва да посетите това лято

Делос

Това е остров от централните Циклади - един от най-важните митологични, исторически и археологически центрове в Гърция. Той е дом на близнаците Аполон и Артемида, според гръцката митология.

Топ забележителности на острова включват Терасата на лъвовете и Къщата на Дионисий - луксозен частен дом, изграден през втори век.

По-малко от две дузини хора живеят тук. Островът е достъпен чрез ежедневен ферибот от Миконос, с изключение на понеделник.

Милос

Милос лежи между Гърция и Крит и е известен като колоритен остров заради вулканичното си начало. Той обаче е най-известен като мястото, където е открита статуята на Венера Милоска, която днес е изложена в Лувъра в Париж.

Този остров с формата на подкова може и да има само около 5000 жители, но пък предлага повече от 70 плажове. Водите на морето край тях варират от синьо до виолетово и галят белите и розови камъни.

Април и май се считат за най-доброто време за посещение, тъй като ще можете да се насладите на цъфтящата растителност.

Иос

Иос е хълмист остров със скали, които се спускат към морето. През летните месеци той е известен с нощния си живот в главния град и пристанището на острова, където белосани къщи катерят склона.

Но той също така предлага на туристите един зашеметяващ пейзаж. Посетителите нареждат златните му пясъчни плажове като топ туристическа атракция, но гробницата на Омир е не по-малко популярна.

Тинос

Това е важен остров за гръцката православна и католическа религия. Поклонници идват тук два пъти годишно, за да се молят в църквата, посветена на Богородица.

Островът предлага и 40 традиционни села, прекрасни плажове и е дом на много известни гръцки художници и скулптори, които живеят най-вече около Пиргос.

Тинос има три пристанища, обслужващи скоростни лодки и фериботи. На острова има около 80 вятърни мелници, както и живописни села, разположени на планинските склонове.

Наксос

Най-големият от Цикладските острови заема важно място в гръцката митология – това е мястото, където се счита, че е прекарал детското си Зевс. Островът е жертва на кръстоносните походи през Средновековието.

Някои местни жители все още носят традиционно облекло. Столицата, със същото име като острова, се намира в близост до няколко плажа, част от тях нудистки.

Парос

Парос е един от най-живописните гръцки острови с очарователните си стари градове с калдъръмени улички, варосани сгради и най-различни видове бугенвилии.

Благодарение на своите много удобни фериботни връзки, Парос е идеалното място, ако искате да посетите други острови от Цикладите.

Ако търсите атрактивен нощен живот, това също е вашето място, защото Парос разполага с голямо разнообразие от ресторанти, барове и нощни клубове.

Плажовете тук са в изобилие – те са както претъпкани, така и тихи и усамотени.

Миконос

Един от най-малките цикладски острови, Миконос разполага с два основни града - Миконос и Ано Мера.

Украсен с очарователни варосани сгради и криволичещи улички, град Миконос има оживени търговски бутици, ресторанти, кафенета, художествени галерии и стилни барове.

Вятърни мелници се виждат на фона на зашеметяващата византийска църква Панагия Парапортиани и романтичния район Малката Венеция.

Както повечето гръцки острови, Mиконос се гордее с красиви плажове. Туристите ще намерят на тях таверни и ресторанти.

Санторини

Това е най-известният остров от архипелага и определено е един от най-живописните. Сформиран от вулканична дейност, Санторини предлага селца, сгушени под надвисналите скали и легендарни залези.

Не само негов символ, но и на Гърция, са калдъръмените улички и белосани къщи със сини куполни покриви.

Археологическите разкопки на острова предлагат най-добрите останки от Минойската епоха извън Крит. Плажовете с черен пясък и традиционните села привличат като магнит туристите.