Смартфоните с дисплеи Quad HD, или резолюция от 1 440 х 2 560 пиксела, са все по-често срещани на пазара. Производителите обаче вече поглеждат към следващия стандарт - Ultra HD, или резолюция от 2 160 х 3 840 пиксела, която вече е стандарт при телевизорите.

Вижте още: Уникалните смартфони от Китай

Китайският производител ZTE явно ще е първата компания, която ще представи смартфон с подобна резолюция.

Според изнесени от изданието GizmoChina данни, ZTE ще представи модела Star 3, който ще е с дисплей с размер 5.5 инча и резолюция 2 160 x 3 840 пиксела. Така дисплеят ще е с наситеност от 808 точки на инч, което ще е рекордна на пазара стойност.

Към настоящия момент производителят на дисплеи Sharp вече разполага с подобни дисплеи, но не планира масово производство до 2016 година.

Налице са слухове, че китайската компания BOE Technology, която е специализирана в производството на дисплеи, ще е натоварена с производството му.

Дисплеят се очаква да е TFT със специална кристална структура, която ще съдейства за намаляване на консумация на енергия от батерията. Тази структура също така ще седейства за по-голямата му здравина.

Много често TFT-панелите са критикуване за слабото им представяне при промяна на ъгъла на виждане, в сравнение с IPS-панелите. Възможно е това да е сериозен проблем пред новия смартфон.

Много от пазарните наблюдатели са скептични по отношение на Ultra HD-панелите. Според тях разликата между Ulta HD и Quad HD стандарта е трудно забележима при телевизорите, а какво остава за смартфоните.

Все още не е ясно кога моделът Star 3 ще се появи на пазара, както и каква ще е неговата цена.