Щатският производител на смартфони Apple представи новите функционалности на операционната система iOS 9. Ето някои от нещата, които скоро вашият iPhone ще може да прави:

Смартфонът ще се опитва да предположи кой ви търси, ако излезе непознат номер.

Вашият iPhone ще изучава навиците ви и музикалните ви предпочитания. Когато излезете да тичате например и поставите слушалките, той ще ви предлага любимата ви музика.

Асистентът SIRI ще може да прави много нови неща. Например да ви показва снимки от зададени места и дати. Ако искате да разгледате албума си от почивката през лятото през миналата година от морския курорт, просто задавате тази команда.

Асистентът ще може да ви напомня и много други полезни неща на база местоположението ви. Например напомни ми да си взема кафето от покрива на колата, когато вляза.

Гласовият асистент ще може да прави напомняния и на база на нещата, които гледате на екрана. Например напомни ми да си купя плодове и зеленчуци, когато отида в магазина.

Смартфонът може да приема покани, когато ги получите в електронната си поща, като има възможност автоматично да ги прехвърля върху календара и напомнянията.

Плъзгането наляво дава нови възможности за търсене. Там ще има предложения за хора, с които може би бихте искали да се свържете, или приложения, от които може да имате нужда.

Новата операционна система ще дава възможност за видеотърсения в популярни видеосайтове. Те ще могат да се пускат директно от резултатите от търсачката.

Сериозно подобрение има и по направление на водените бележки, както по отношение на начините им за форматиране, така и за чертане по екрана с използване на пръстите.

Потребителите ще имат достъп и до данни за публичния транспорт, които ще идват директно с картите.

Операционната система ще разполага с режим „Ниско потребление на енергия“, която ще дава възможно за удължаване на живота на батерията с до 3 часа.