Само преди броени дни ръководството на Италчементи Груп и „Девня Цимент” АД преряза лентата на новата линия за производство на клинкер и цимент в циментов завод Девня.

Инвестицията, оценена на 325 млн. лв., е една от най-големите, правени в България в последните години.

Новата линия е известна с това, че въвежда най-добрите налични технологии в производството на цимент в България; с най-модерните и съвременни процеси, системи за контрол на безопасността и околната среда.

Този нов проект носи със себе си многобройни икономически и екологични ползи, включително значително намаляване на праховите и въглеродни емисии, както и по-добра енергийна ефективност и използване на алтернативни горива, с което се потвърждават многобройните възможности да се превърне в един от най-големите нетни износители в Черноморския регион.

Девня Цимент АД е част от Италчементи Груп - петият по големина производител на цимент в света, работещ в 22 страни на 4 континента, с общ персонал от около 18 000 души.

Проектът Нова Линия е една от големите инвестиции на Италчементи в Европейския регион и с неговата реализация Италчементи Груп консолидира своите операции и водеща позиция на пазара в България като най-големия производител на цимент и нетен износител с най-широка гама от продукти на пазара.

На церемонията бе представен и Стефано Коста, който от 1 юни 2015 г. заема поста изпълнителен директор на Девня Цимент АД.