До края на годината се очаква да заработи модерен завод за кабелно оборудване за автомобили в Плевен, инвестиция на световния автомобилен доставчик Нексанс Аутоелектрик в България. Очакванията са заводът да заработи официално до края на годината. Това каза в интервю за „Фокус” изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов.

„Автомобилният доставчик работи за компании като Daimler, BМW, Audi. Предвижда се изработените в Плевен части да бъдат предназначени за компании като Daimler, General Motors и други”, заяви изпълнителният директор на БАИ.

„За момента няма обявен точен размер на инвестицията. Очакванията ни са в най-скоро време инвеститорът да подаде документи в Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат и тогава ще стане ясно, каква ще бъде предвидената инвестиция за изграждането на новия завод”, обясни Младенов.

„За радост не са малко проектите, които се очаква да бъдат реализирани през настоящата година. Своите инвестиции ще завършат компании като: „Девня Цимент” АД , „СОЛ България” ЕАД, „Тракия Глас България”, „АББ България” ЕООД, ВНТС – Бер Хелла Термоконтрол ЕООД, „Витте Аутомотив” ЕООД, „Марица олио” АД, „Бони Холдинг” АД, „Фесто Производство” ЕООД, „Теклас България”, „АЛС България” ЕООД. Към разширение пристъпиха също и „Либхер Хаусгерете Марица” ЕООД и „Интегрейтид Микро-Електроникс България“ ЕООД”, посочи Младенов.

Инвестициите само на тези компании ще възлязат на около 1 млрд. лева, каза още той.