Доларът поскъпна в азиатската сесия днес на фона на очаквания край на двудневната среща на Федералния резерв, която се провежда на фона на засилващата се криза с Гърция.

Доларът за кратко скочи до връх от 123.81 йени за деня, след като управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода заяви, че в изказването си пред парламента през миналата седмица не е правил никаква оценка на номиналните нива на йената и не е прогнозирал бъдещите й движения.

"Не съм казал, че не искам слаба йена," заяви Курода днес.

Доларът бързо ограничи ръста си и за последно поскъпваше с около 0.2% за деня до 123.58 йени, далеч от 13-годишния връх от 125.86 йени, достигнат по-рано през месеца.

Миналата сряда японската валута скочи с 2 йени спрямо долара, след като Курода заяви пред парламента, че е малко вероятно йената да пада още, тъй като вече е много слаба.

Еврото поевтинява с 0.1% за деня до 1.1275 спрямо долара. Спрямо японската валута еврото поскъпна с около 0.1% до 139.32 йени.

Гърция и кредиторите й втвърдиха позициите си в понеделник, след провала на преговорите през уикенда.

Срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък ще има огромна роля за разбиването на статуквото, тъй като Гърция трябва да плати 1.6 млрд. евро на МВФ в края на месеца.

Австралийският долар падна с около 0.1% спрямо щатската валута до 0.7758 щатски цента, но удържаше позиции въпреки поредния призив на Централната банка на Австралия за по-слаба валута в протокола от срещата й през юни.

От банката заявиха, че по-нататъшно поевтиняване на австралийския долар е "както вероятно, така и необходимо", особено предвид значителния спад в цените на суровините през последната година.