Еврото се понижава днес, след като опитите за довеждането на преговорите между Гърция и кредиторите й до успешен край се провалиха през уикенда.

Преговорите вчера са продължили по-малко от час, което предполага, че различията между между двете страни са прекалено големи, за да бъдат преодолени.

Еврото поевтиня с 0.4% до 1.1215 долара, отстъпвайки още повече от достигнатия миналата седмица връх от 1.1387. Спрямо йената еврото изгуби 0.4% до 138.46, търгувайки се далеч от достигнатия наскоро връх от 141.02.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък. На фона на невъзможността за техническа сделка обаче, те вероятно ще трябва да вземат труди политически решения за членството на Гърция в еврозоната.

Натискът върху еврото помогна на доларовия индекс да нарасне с 0.3% до 95.225 и да се отдалечи от достигнатото близо едногодишно дъно от 94.322 пункта.

Доларът се търгуваше почти без промяна спрямо йената на ниво от 123.445.

Биковете при долара ще се надяват Федералният резерв на САЩ да предложи ясен сигнал за това кога ще вдигне лихвите за първи път от близо десетилетие след срещата си на 16-17 юни.

Мнозина обаче предполагат, че Джанет Йелън просто ще повтори, че това зависи от състоянието на икономиката и вероятно ще се случи само, ако състоянието на икономиката продължи да се подобрява.

Във всички случаи срещата на Фед и посланието след това може да повлияят спекулативните позиции в полза на това, че йената ще продължи да поевтинява спрямо долара.

При другите основни валути нямаше сериозни изменения. Австралийският долар запази поскъпването си от 1.2% през миналата седмица. За последно австралийският долар се търгуваше срещу 0.7722 щатски цента.

Заместник-управителят на Централната банка на Австралия Кристофър Кент се очаква да говори по-късно днес.