Азиатските индекси ограничиха ръста си днес заради продължаващата драма, свързана с Гърция и поскъпването на долара. Индексът MSCI Asia-Pacific добави 0.3% към стойността си, като е много близо до тримесечното си дъно.

Вчера щатските индекси приключиха серията с минимални повишения, като индексът на сините чипове Dow Jones добави 0.22% към стойността си, докато широкият S&P 500 се повиши с 0.17%. С най-малко нарасна технологичният Nasdaq – едва с 0.11%.

Добри данни за продажбите на дребно в САЩ повишиха очакванията за скорошно повишение на лихвите от страна на Фед, което инициира поскъпване на долара.

По-нататъшна яснота относно времето на повишение на лихвите се очаква да се внесе на срещата на Фед през следващата седмица.

„Не очакваме Фед да каже, че ще повишава лихвите през септември, но смятаме, че ще потвърди своята позиция за повишение на лихвите при запазване на добрите данни за икономиката“, според Том Порсели, главен икономист в RBC Capital Markets.

„За момента и данните, и пазарът се движат в правилната посока“, допълва още Порсели.

Преговорите с Гърция продължават без сигнали за достигане на обща позиция. Това съдейства за поевтиняването на еврото спрямо долара до нива от 1.1235 рано тази сутрин спрямо нивата му на търговия от 1.1387 в сряда.

Вижте още: Няма споразумение по плана за реформи в Гърция

Понижението при единната валута се подсили от изненадващото решение на МВФ да напусне преговорите с Гърция в Брюксел, предвид на непреодолими различия в позициите си с Атина.

Действието на МВФ дойде, след като ЕС предупреди гръцкия министър-председател „да спре да играе хазарт с бъдещето на нацията“ и да приеме структурни решения, необходими за да се избегне фалит на страната.

За допълнително нажежаване на обстановката немският ежедневник Bild публикува статия относно „спешен консултативен съвет“ в Берлин за мерки в случай на банкрут на Гърция, цитирайки няколко запознати с казуса източника.

На валутните пазари петролът поевтиня, след като Саудитска Арабия обяви, че се подготвя да повиши производството на петрол, за да посрещне силното търсене на суровината.

Брентът с доставка през юли загуби 21 цента от стойността си до ниво от 64.90 долара за барел.