Поскъпването на еврото спрямо долара днес спря, но пък еврото докосна нов петмесечен връх спрямо йената, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) омаловажи ефекта от по-високите пазарни лихви, което пък предизвика скок в лихвите по германските държавни облигации.

Предпазливият оптимизъм, че Гърция няма да изпадне в просрочие по дълга си също помогна на еврото.

След късните разговори вчера с представители на ЕС гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви, че Гърция е близо до сделка с кредиторите си и че страната ще погаси вноската си в петък.

В петък също така се очакват данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще дадат индикации за евентуалното вдигане на лихвите. Очакванията са, че щатската икономика е създала 225 000 нови работни места през май, сочи проучване на Reuters сред икономисти.

Еврото поскъпна до 1.1285 в сряда, достигайки най-високото си ниво от 19 май насам. Европейската валута е поскъпнала с 3.5 щатски цента само за два дни, което е най-голямото повишение от януари 2011 г. Еврото записва лек спад днес, като се търгува на ниво от 1.1267.

Възходящият тренд на еврото остана налице спрямо йената, като достигна 140.37, което бе най-високото ниво от 13 януари насам. За последно еврото се търгуваше с повишение от около 0.2% до 140.31 йени, което е доста над дъното от миналата седмица - 133.10.

Скокът на еврото съвпадна с рязкото повишение на лихвите по щатските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните книжа скочи с 34.7 базисни пункта във вторник и сряда, което е невиждан ръст от октомври 1998 г.

По-високите лихви по германските облигации могат да намалят привлекателността на еврото като валута за финансиране на така наречената кери търговия, при която инвеститорите вземат средства назаем, за да инвестират във валути с по-висока доходност.

Пазарът изглежда прие вчерашните коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги като зелена светлина за продажбата на германски облигации. На въпрос за скока в лихвите по държавните облигации Драги каза: "Трябва да свикнем с периодите на по-висока волатилност."

Той също така даде индикации, че ЕЦБ няма да добавя още стимули само заради повишаващите се лихви.

Поскъпването на еврото понижи доларовия индекс, който се понижи до близо двуседмично дъно от 95.213 в сряда. За последно индексът бе на ниво от 95.375 пункта, губейки 0.1% за деня.

Днес доларът поскъпва спрямо йената, нараствайки с около 0.2% до 124.47,.

Австралийският долар, който бе една от най-добре представящите се валути през седмицата, изгуби около 0.8% до 0.7724, след като излезлите лоши данни за икономиката възобновиха очакванията, че Централната банка на Австралия може да понижи лихвите.