Азиатските индекси се понижиха, след като доларът поскъпна до нов дванадесет и половина годишен връх спрямо йената.

Индексът, следящ представянето в региона, се понижи с 0.9%, регистрирайки втори пореден спад и най-ниското си ниво от трети април насам. Японският Nikkei 225 загуби 0.1% от стойността си.

Вижте още: Пазарите винаги са били луди

Австралийският основен индекс се понижи с 1.1% вследствие на слабостта при суровините. Очакванията австралийската централна банка да запази нивото на лихвите при рекордния им минимум от 2% също оказват натиск върху австралийските акции.

Изнесени вчера данни посочиха запазване на потребителските разходи през април в САЩ без съществена промяна. Разходите за строителство и в промишлеността обаче са се ускорили, което даде основание за засилване на очакванията за скорошно повишение на лихвите.

В крайна сметка щатските индекси приключиха вчерашната борсова сесия с повишение между 0.15 и 0.3%, или под върховете им от по-рано през деня.

По-нататъшна яснота за евентуалната политика на Фед ще се даде от даннита за заетостта и безработицата в САЩ за май, които ще бъдат оповестени този петък.

Междувременно, несигурността, свързана с Гърция, продължава да тежи над пазарите, като страната се приближава към критичната дата 5 юни, когато трябва да направи сериозни плащания по дълга си (в размер на 300 милиона евро).

Ако до тогава не бъде достигнато споразумение с кредиторите, налице са сериозни опасения сред пазарните участници, че страната може да обяви дефолт по дълга си.

Петролът регистрира понижение вчера, като брентът загуби над 1% от стойността си. Рано тази сутрин суровината се търгува при нива от 64.77 долара за барел с доставка през юли. Златото се търгува без промяна в нивата си при 1 188 долара за унция с незабавна доставка.