Китайските индекси продължиха спада си от четвъртък и днес, като оказаха низходящ натиск и на останалите азиатски индекси. Шанхайският основен индекс загуби нови 3.9% от стойността си, след като заличи близо 7% вчера.

Южнокорейският KOSPI се повиши с 0.4%, докато австралийският основен индекс добави 1.2% към стойността си. Японският Nikkei 225 се запази без промяна.

„Най-вероятен двигател на силния спад на китайските индекси е промяна в инвеститорските настроения. Оценките на китайските компании се разграничават сериозно от фундамента, което обяснява тези значителни движения на индексите. Много е възможно волатилността да продължи“, се казва в доклад на икономисти от Capital Economics.

Десетгодишните китайски облигации се насочват към четвърто седмично понижение, като лихвите по тези книжа се повишиха с най-много от шест месеца насам. Лихвите скочиха вчера с 15 базисни пункта до 3.57% на годишна база.

Смесените сигнали от развитието на гръцката криза са друг фактор, който прави инвеститорите внимателни.

Според официални представители на гръцкото правителство, споразумение с кредиторите ще бъде достигнато до неделя, но насрещната страна в преговорите не е толкова оптимистично настроена.

Късно снощи европейските индекси се понижиха, докато лихвите по облигациите на европейските страни от периферията нараснаха.

Златото се търгува без съществена промяна в нивата си при ниво от 1 189 долара за унция. Среброто се търгува при нива от 16.75 долара за унция.