Азиатските индекси се повишиха след последното понижение на лихвите от страна на китайската централна банка и доброто представяне на пазара на труда в САЩ.

Централната банка на Китай понижи нивото на лихвите за трети път през последните шест месеца, като очакванията на пазара са за ново понижение на лихвите и задължителните минимални резерви през следващите месеци. Лихвите бяха намалени с 25 базисни пункта до 5.1% на годишна база.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.3%, отдалечавайки се от едномесечния си минимум, достигнат в петък. Японският Nikkei добави 1.3% към стойността си.

Широкият китайски индекс CSI300, както и шанхайският основен индекс добавиха по над 1% към стойностите си.

„Понижението на лихвите в Китай отговори на очакванията по време, макар и да бе по-малко от повечето прогнози на специалистите“, според Жанг Чен, анализатор в инвестиционния фонд Hongyi Investment, цитиран от CNBC.

Понижението последва данните за инфлацията в събота, които повишиха опасенията за дефлация в страната.

В петък стана ясно, че щатската икономика е добавила 223 000 нови работни места през изминалия месец, докато безработицата се е понижила до седемгодишен минимум при ниво от 5.4%.

Данните повишиха очакванията за повишение на лихвите в САЩ през тази година, което допринесе за силно поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации се запазиха при нива от 2.138 процента, или без съществена промяна спрямо затварянето им в петък.

Брентът се търгува без промяна спрямо нивата си от петък при 65.39 долара за барел, след като суровината регистрира първото си седмично понижение от месец.

Без съществено изменение се търгува и цената на златото при нива от 1 188 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя при нива от 16.40 долара за унция.