Повечето азиатски индекси се повишиха след ръста на американските и европейските пазари вчера. Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, добави 1%.

Повишение отбелязаха южнокорейските, китайските, австралийските и малоазийските индекси. Японският Nikkei 225 се разграничи от позитивните тенденции и загуби 0.5% от стойността си.

Виж още: Доминацията на щатския пазар приключи

Вчера индексът S&P 500 приключи с ръст от 0.5% и е само на 10-ина пункта от исторически най-високото си ниво. Технологичният Nasdaq се върна отново над психологическата граница от 5000 пункта.

Ръстът на Уолстрийт се предопредели от добрите тримесечни резултати, изнесени от водещи щатски компании. В същото време паневропейският индекс Eurofirst 300 се повиши до 14-годишен връх, след като ЕЦБ запази лихвите без промяна и потвърди политиката си на стимули.

При валутите австралийският долар бе водещ по повишение, като се повиши до триседмичен връх спрямо щатския долар след по-добри от очакванията данни за заетостта в страната. Австралийската валута добави 1.2% към стойността си до 0.7777 спрямо щатската.

„Намалява опасността от намаляване на лихвите в Австралия през май, но все още такава е налице“, коментира Стивън Уолтърс, главен икономист в JPMorgan в Сидни.

„Очакванията са инфлацията да е при доста ниски нива, както и бизнес доверието. Ниското потребителско доверие, както и ниските цени на желязната руда, все още могат да са мотив за намаляване на лихвите в страната“, допълва още Уолтърс.

Доларът загуби позиции и спрямо еврото и йената, като продължи тренда си от предходния ден. Еврото добави 0.2% към стойността си до нива малко под психологическата граница от 1.07.

По-нататъшно въздействие върху посоката на долара могат да окажат данните за имотния пазар в САЩ, които ще бъдат оповестени по-късно днес.

„Дори и резултатите за жилищния пазар да отговорят на очакванията, това ще е достатъчно доказателство, че слабите данни през зимата са се предопределяли от сезонни фактори и бързо ще бъдат преодоляни“, според Масафуми Ямамото, главен стратег в Monex Securities.

“Това определено ще инициира поскъпване на долара, най-вече спрямо еврото и австралийския долар и в по-малка степен спрямо йената“, допълва още специалистът.

Канадският долар се повиши до тримесечен максимум спрямо щатския до 1.2280 канадски долара за един щатски. Поскъпването на петрола до голяма степен подкрепя валутата на страната.

Петролът тип брент с доставка през юни се търгува при нива от 63.20 долара за барел след поскъпването си от над 6% вчера.

Златото се търгува при нива от 1202 долара за унция с незабавна доставка, а среброто при 16.40 долара за унция.