Негативният развой на преговорите между Гърция и кредиторите й през уикенда инициира масирани тегления на депозити от гръцките банки вчера.

Според изнесени днес данни депозантите са изтеглили около 400 милиона евро вчера, което е сериозен ръст в темповете на тегления от банковия сектор.

„Налице са тревожни сигнали, но като цяло обемът на изтеглените средства не е бил толкова лош, колкото се очакваше“, коментира банкер пред финансовото издание Reuters, който е пожелал анонимност. „За банковия сектор като цяло обемът на изтеглените средства се оценява на около 400 милиона евро“, допълва още банкерът.

През последните седмици темповете на теглени от банките средства са при нива от около 200-250 милиона евро, според запознати.

Гърция води неуспешни преговори за отпускане на последния транш от помощта от МВФ и ЕС през последните четири месеца. Позицията на преговарящите се раздалечи още повече вчера, като и двете страни втвърдиха позициите си.

С продължаване на тегленията от финансовата система, според гръцки банкер, единственият избор на страната е да остане членка на еврозоната, независимо от болезненото за страната споразумение, което най-вероятно ще трябва да се приеме.

„Подпишете се под исканите реформи, които всички трябва да подкрепят. Спечелете време, възстановете доверието и насочете усилията към ръст и социална справедливост“, посъветва управляващите Ник Карамозис, член на борда на директорите на гръцката Eurobank.

Междувременно акциите на банките бяха сред най-губещите вчера и днес, като водещите банкови институции загубиха между 10 и 20% от стойността си само за последните два дни.